Hackeri chinezi au atacat rețele informatice ale unor companii americane din domeniul apărării

Eduard Pascu |
Data publicării:

Hackeri chinezi au piratat un operator american de Virtual Private Network (reţea virtuală privată, VPN) pentru a pătrunde în reţelele informatice ale unor companii americane din domeniul apărării, a anunţat marţi consultantul în securitate informatică Mandiant, citat de AFP.

Cel puţin două grupuri de hackeri, dintre care unul este considerat ca fiind apropiat de guvernul chinez, au legătură cu virusul de calculator (malware) care a exploatat vulnerabilităţile VPN - sisteme permiţând stabilirea unei conexiuni securizate - ale companiei Pulse Secure, care aparţine grupului Ivanti, cu sediul în Utah, stat în vestul SUA, potrivit raportului publicat de Mandiant, transmite Agerpres.

Hackerii au utilizat acest malware pentru a încerca să fure identităţile utilizatorilor VPN şi să pătrundă în sistemele informatice ale unor companii de apărare între octombrie 2020 şi martie 2021, precizează raportul.

Guverne şi societăţi financiare din Europa şi SUA au fost de asemenea vizate, potrivit consultantului american, care desemnează unul din grupurile de hackeri sub numele de cod UNC2630.

”Suspectăm UNC2630 că operează în numele guvernului chinez şi are legături cu APT5”, un grup de hackeri cunoscut ca având legături cu autorităţile de la Beijing, subliniază raportul Mandiant.

Consultantul precizează că o 'terţă parte credibilă' consideră de asemenea că APT5 a fost implicat în acest nou atac informatic.

”APT5 vizează cu regularitate reţelele grupurilor cu înaltă valoare adăugată”, indică acesta.

”Obiectivele lor preferate par să fie companiile din industria aerospaţială şi de apărare, situate în SUA, Europa şi Asia”, conform Mandiant, care nu precizează câte companii exact au fost afectate.

Pulse Secure a confirmat cea mai mare parte a raportului Mandiant, precizând că a furnizat deja clienţilor săi soluţii pentru blocarea virusului de calculator.

Producătorul de VPN a asigurat de asemenea că atacul informatic a afectat totuşi un ”număr limitat de clienţi”. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel