Guvernul promite sprijin în realizarea la Mănăstirea Dealu a unui centru de recuperare a militarilor

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, marţi, la Târgovişte, că Guvernul acordă sprijin pentru realizarea la Mănăstirea Dealu a unui centru de recuperare a militarilor români întorşi din teatrele de operaţii.

Iniţiativa construirii acestui centru aparţine Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România. "Din secunda în care am primit din partea asociaţiei acest proiect am spus da şi ministrul Fondurilor Europene, care până acum a realizat şi a sprijinit România cu atragere de 2,6 miliarde de euro de la preluarea guvernării, în baza politicii pe care noi am aplicat-o, de flexibilitate între axele de finanţare, astfel încât să putem muta bani de pe axe nefolosite pe axe unde există proiecte de finanţare, a decis să discute foarte îndeaproape cu ministrul Apărării, astfel încât acest vis preaslăvit de mulţi politicieni până acum să devină realitate. Îmi doresc ca, odată cu începutul exerciţiului financiar viitor, acest proiect să devină unul copt, fezabil, astfel încât să intre la finanţare, în câţiva ani acest centru să devină funcţional", a spus Raluca Turcan.

Pentru realizarea investiţiei urmează să fie accesaţi bani europeni, în următorul exerciţiu financiar, transmite Agerpres.

"Acest centru poate servi nu numai sistemul de apărare din România, ci şi sistemul de apărare din cadrul NATO în regim de parteneriat. Investiţia se poate ridica la aproximativ 80 de milioane de euro, poate să deservească aproximativ 400 de beneficiari, de persoane spitalizate", a mai spus Turcan.

 

Pentru toți membrii sistemului național de apărare



Vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, au fost prezenţi, marţi, la Mănăstirea Dealu, unde se va construi centrul de recuperare a militarilor. "Prezenţa noastră aici şi angajamentul nostru în faţa asociaţiei este acela că pornind de la ceea ce dumnealor au demonstrat de-a lungul acestor ani prin forţe proprii, prin spirit de solidaritate, prin voinţă şi prin voluntariat să reuşim ca la nivel guvernamental, instituţional să acordăm sprijinul necesar, astfel încât ceea ce vom realiza acum să poată să dăinuiască în timp şi România să se mândrească cu o astfel de facilitate, onorându-şi astfel militarii care sunt dispuşi, indiferent de situaţie, să îşi sacrifice viaţa pentru ţară. Această facilitate când va fi realizată nu va fi destinată doar militarilor, ci pentru toţi membrii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, este destinată societăţii civile într-un anumit procent", a declarat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

La acest moment, sunt două clădiri ce au nevoie de reabilitare şi dotare, iar terenul este de circa 102.000 de metri pătraţi.

"Astăzi este o zi istorică în care punem bazele acestui proiect şi sper din tot sufletul să îl putem duce la bun sfârşit, după cum cunoaşteţi, birocraţia europeană şi etapele pe care trebuie să le parcurgem sunt destul de complexe şi uneori trebuie să dăm dovadă de multă răbdare şi să depunem mult efort", a spus ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.

 

Fost liceu militar 



Consilierii locali din Târgovişte au aprobat, în luna februarie 2018, acordarea în folosinţă gratuită a locaţiei fostului liceu militar de la Mănăstirea Dealu, acolo unde a fost instruit în tinereţe regele Mihai I, Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România pentru realizarea unui centru pentru recuperarea militarilor întorşi din teatre de operaţiuni. În aceste clădiri a funcţionat Spitalul Municipal Târgovişte, care şi-a schimbat locaţia, iar clădirile au stat nefolosite timp de mai mulţi ani.

Dreptul de folosinţă acordat Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România a fost dat pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii. Condiţia este ca în cinci ani de la data preluării în folosinţă a imobilelor să se realizeze investiţia.

Citește și: Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel