Guvernul mareșalului Khalifa Haftar deschide ambasadă la Damasc

Eduard Pascu / 03 Martie 2020 / 15:18
Generalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Națională Libiană (ANL)
Generalul Khalifa Haftar, care conduce Armata Națională Libiană (ANL)

Guvernul instalat în estul Libiei, controlat de mareşalul Khalifa Haftar, a deschis marţi o ambasadă la Damasc şi s-a angajat faţă de unirea forţelor în lupta comună împotriva grupărilor sprijinite de Turcia, transmite Reuters.

Regimul sirian se confruntă cu rezistenţă din partea forţelor turce aliate cu rebelii în nord-estul ţării.

Forţele mareşalului Khalifa Haftar, susţinut în special de Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, desfăşoară din aprilie 2019 o ofensivă pentru a cuceri capitala libiană Tripoli, sediul Guvernului de Uniune Naţională (GNA, recunoscut de ONU), condus de Fayez al-Sarraj, şi ale cărui trupe sunt sprijinite de Turcia.

'Terorismul va ucide orice ţară arabă dacă i se va permite şi dacă i se permite criminalului Erdogan (preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, n.red.) să câştige lupta', a declarat ministrul adjunct de externe sirian Faisal Mekdad, la ceremonia de deschidere a ambasadei.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad încearcă să elimine statutul de paria al ţării sale şi să recâştige sprijin arab.

Emiratele Arabe Unite, care îl susţin pe Haftar în Libia, şi-a redeschis ambasada la Damasc în decembrie 2018 şi a strâns legăturile cu regimul după ce anterior îi sprijinise pe rebeli împotriva lui Assad, transmite Agerpres.

Misiunile diplomatice libiene sunt în general aliniate cu guvernul de la Tripoli, dar diplomaţi în unele capitale străine au susţinut guvernul rival din est.

Vezi și: Bombardament asupra aeroportul din Tripoli. Armata mareșalului Haftar a folosit un lansator de rachete ruses Grad

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy