Guvernul Libian de Unitate Națională neagă că ar fi închiriat Turciei portul Al-Khums ca bază militară

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: pexels, Christian Reinke
Foto: pexels, Christian Reinke

Guvernul Libian de Unitate Națională a negat utilizarea portului maritim Khoms (120 km est de Tripoli) ca bază militară străină, după ce rapoartele vehiculate de mass-media și videoclipurile activiștilor de pe rețelele de socializare susțineau că facilitatea portuară a fost închiriată Turciei.

Într-o conferință de presă comună susținută de purtătorul de cuvânt al Guvernului de Unitate Națională - Muhammad Hamouda, șeful Autorității Porturilor și Transportului Maritim - Muhammad al-Siwi, și șeful Statului Major al Forțelor Navale - generalul-maior Noureddine Al-Boni, primul a negat, joi, că executivul a închiriat portul pentru a fi folosit de forțe străine ca bază militară.

Al-Siwi a descris știrile drept "zvonuri nefondate", în timp ce Al-Boni a subliniat că marina "nu va permite ca facilitățile țării să fie manipulate", subliniind existența planurilor guvernamentale de a dezvolta portul pentru a crește schimburile comerciale între Libia și țările vecine.

Unele instituții de presă libiene au relatat, citând agenția rusă de presă RIA Novosti, că forțele turce au închiriat orașul-port Al-Khums de la Guvernul de Unitate Națională pentru o perioadă de 99 de ani, pentru a-l folosi în scopuri militare și pentru a acoperi nevoile Forțelor Aeriene și Marinei turce.

Locuitorii din Al-Khums au organizat proteste, pe 7 august, în urma unor scurgeri în presă despre intenția guvernului de a goli portul de nave, de a-l transforma într-o bază militară și de a-l anexa la baza navală adiacentă. Alte știri sugerau că portul a fost închiriat Turciei pentru a inflama și mai mult situația.

Forțele turce sunt prezente în Libia de la sfârșitul anului 2019, în baza unui acord de securitate încheiat cu fostul Guvern de Acord Național (noiembrie 2019), pentru a sprijini forțele guvernamentale în respingerea agresiunii miliției generalului-maior în retragere Khalifa Haftar.

În ciuda controverselor regionale și internaționale pe care acordul le-a stârnit la acea vreme, în special prin asocierea acestuia cu un acord economic legat de demarcarea frontierelor economice maritime ale Turciei și Libiei în Marea Mediterană, Guvernul de Unitate Națională a reînnoit acordul cu Turcia, în octombrie anul trecut, sub aspectul său economic, permițând părții turce să investească în domeniul explorării hidrocarburilor și gazelor, fără a se referi la soarta acestuia privind aspectul de securitate.

Partea turcă a subliniat de multe ori că prezența forțelor sale în Libia are scopul de a antrena, sprijini și crește eficiența forțelor armate libiene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel