Guvernul german are nevoie de 3,8 miliarde pentru Ucraina și trebuie să găsească rapid fondurile suplimentare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: Boris Pistorius / Bundeswehr/Tom Twardy
Foto: Boris Pistorius / Bundeswehr/Tom Twardy

Noile evoluții de pe frontul din Ucraina cer angajarea de resurse suplimentare din partea Germaniei.

Guvernul federal german încearcă să răspundă cu eforturi de ultimă oră și estimează că va avea nevoie în acest an de alte aproape 4 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina, potrivit Bild.

Germania a oferit Ucrainei în acest an un ajutor militar de 7,1 miliarde de euro.

Acești bani sunt folosiți pentru a plăti bunurile de război pe care Ucraina le cumpără direct din industrie. De asemenea, suma respectivă va fi folosită și pentru finanțarea comenzilor de completare a armelor pe care Bundeswehrul (Forțele Armate germane) le-a dat armatei ucrainene.

Dar banii nu sunt suficienți. Ucraina are nevoie urgent de mai mult sprijin pentru a nu pierde bătălia defensivă împotriva forțelor rusești de invazie.

În momentul de față, Ministerul german Apărării a tras un semnal de alarmă în cadrul guvernului: Potrivit informațiilor de care dispune Bild, ministrul federal al apărării, Boris Pistorius, a raportat o nevoie suplimentară de 3,8 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina în actualul an financiar.

 

Din ce cauză face Pistorius acest lucru?

 

Pentru că suma de 7,1 miliarde euro pusă la dispoziție a fost alocată aproape în totalitate și este nevoie de ajutor suplimentar. Au mai rămas de cheltuit doar 300 de milioane pentru noi achiziții de arme sau muniții.

Pistorius a vorbit, miercuri, cu cancelarul Olaf Scholz iar, joi, cu ministrul federal de finanțe, Christian Lindner.

Noile cheltuielile urmează să fie înaintate Parlamentului spre aprobare în iunie, inclusiv cu surse concrete de finanțare altele decât îndatorarea, deoarece Lindner nu vrea să-și asume nicio datorie nouă, potrivit Bild.

Ministerul de Finanțe condus Lindner semnalează aprobarea. „Germania nu trebuie să se oprească din a  întări apărarea Ucrainei. Dacă este posibil, ar trebui să livrăm mai multe arme în acest an”, au spus cercurile ministerului. Nu este necesar să apelăm la împrumuturi. „Dacă se poate stabili un consens în cadrul guvernului, vom găsi căi de urmat în anul financiar curent.”

Lucrurile vor fi mai complicate pentru bugetul 2025: Potrivit informațiilor Bild, Pistorius a anunțat o cerință suplimentară de 6,7 miliarde de euro pentru Bundeswehr. Iar ministerul său a bugetat o sumă record de 15 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina.

Acest lucru lărgește și mai mult gaura financiară din bugetul federal, a precizat Bild.

Nota autorului:

Privită din perspectiva saltului mare de cheltuieli într-un timp scurt, care poate produce dezechilibre macroeconomice grave, situația de noi alocări financiare pare dificilă la prima vedere pentru toate statele care ajută Ucraina, nu doar pentru Germania. Banii în sine reprezintă o resursă strategică, poate de același nivel cu resursa umană care este cea mai valoroasă.

Însă, în situațiile critice, cum este războiul din Ucraina și perspectiva tot mai mare a unei conflagrații mondiale cu efecte devastatoare pentru toți, banii ar trebui priviți ca mod de a realiza o sinergie mai mare între resurse, de a fluidiza procesele de operaționalizare și de a include cât mai multe națiuni și resurse în acest efort uriaș, ce ar trebui să fie unul mondial, de a restabili pacea. Pe scurt, banii ar trebui să ușureze procesele nu să le îngreuneze.

Exemplul american cu cheltuielile colosale din al Doilea Război Mondial și Planul Marshall de refacere a Europei după război, au fost în special despre un mod inteligent de a capacita resurse umane și materiale importante și de a transmite încrederea că se poate gestiona echitabil un proces amplu de transformare. Pentru o perioadă de timp, valoarea intrinsecă a banilor a reprezentat cu o acuratețe destul de bună valoarea resursei umane și materiale și acest lucru a dat un impuls de încredere. Nimeni nu a fost lăsat în urmă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel