Guvernul condus de Viktor Orban susține că Ucraina încearcă să influențeze alegerile din Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban, aranjând cu grijă steagul rus, alături de președintele rus Vladimir Putin, în 2015, în timpul unei vizite a președintelui rus la Budapesta. Foto: Viktor Orban @OfficialFacebook
Premierul ungar Viktor Orban, aranjând cu grijă steagul rus, alături de președintele rus Vladimir Putin, în 2015, în timpul unei vizite a președintelui rus la Budapesta. Foto: Viktor Orban @OfficialFacebook

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a acuzat miercuri Ucraina că încearcă să se amestece în alegerile legislative ce vor avea loc duminică în Ungaria, Kievul dorind ca acest scrutin să fie câştigat de opoziţia ce încearcă să-l înlăture de la putere pe premierul conservator Viktor Orban, relatează Agerpres, care citează agenţiile MTI şi EFE.

Acesta este un nou episod tensionat în relaţiile dintre Budapesta şi Kiev, marcate de acuzaţiile formulate de Ungaria privind încălcarea drepturilor minorităţii maghiare din Transcarpatia, iar mai recent de refuzul guvernului condus de Viktor Orban de a oferi Ucrainei arme şi de a permite tranzitul prin Ungaria pentru transporturile de arme occidentale livrate Ucrainei după invazia rusă.

''Stânga ungară menţine o coordonare strânsă cu reprezentanţii guvernului ucrainean'', căruia i-a promis că, dacă va câştiga alegerile duminică, va trimite arme Ucrainei şi va vota pentru sancţiuni europene care să vizeze exporturile ruse de petrol şi gaze naturale, a spus Szijjarto într-un mesaj video pe Facebook, făcând referire şi la unele articole din presă despre o colaborare între Kiev şi opoziţia ungară, dar fără dovezi concrete.

Ministrul ucrainean de externe i-a telefonat ambasadorului ucrainean la Budapesta pentru ''a discuta opţiuni despre cum să influenţeze rezultatele alegerilor în Ungaria'', a mai susţinut Szijjarto.

Acesta a insistat şi asupra discursurilor în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat în diferite foruri internaţionale ''atacuri constante la adresa Ungariei şi a guvernului ei pentru refuzul de a trimite arme Ucrainei sau de a vota pentru sancţiuni care ne pun în pericol aprovizionarea cu energie''.

Deşi cererile Ucrainei sunt ''de înţeles'' în contextul conflictului său militar cu Rusia, ele sunt totuşi diametral opuse intereselor Ungariei de a ''rămâne în afara acestui război'', iar ''atât timp cât noi rămânem la guvernare, aceste decizii vor fi menţinute'', a încheiat ministrul ungar.

Partidul conservator al actualului premier, Fidesz, se va confrunta la scrutinul de duminică cu un front unit al opoziţiei, alcătuit din şase partide, incluzând aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik redefinită ca formaţiune de centru-dreapta, care au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva lui Viktor Orban.

Conform unui sondaj difuzat miercuri, Fidesz este cotat cu 40% din intenţiile de vot, alianţa de opoziţie cu 32% şi 20% dintre alegători sunt indecişi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel