Deși are un potențial de luptă mult redus, gruparea teroristă DAESH / ISIS continuă să execute atacuri în Siria și Irak

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit agenției siriene de presă SANA, 10 persoane și-au pierdut viața pe, 30 decembrie, în urma unui atac din estul Siriei, desfășurat la o zi după ce forțele kurde siriene au anunțat o ofensivă majoră împotriva grupării Stat Islamic (DAESH / ISIS).

 

Pe lângă cele 10 persoane decedate, „alte două au fost rănite într-un atac terorist care a vizat trei autobuze ce transportau muncitorii de la zăcământul petrolier al-Taim din provincia Deir Ezzor”, a informat SANA.

Agenția siriană nu a oferit nicio informație cu privire la natura atacului din zona controlată de kurzi, însă, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) atacul a fost executat de către „celule ale grupării Stat Islamic”, în apropierea unui câmp petrolier.

În ceea ce privește atacul asupra autobuzelor care transportau muncitori, acesta a început cu dispozitive explozive acționate la trecerea vehiculelor, după care militanții grupării Stat Islamic au deschis focul asupra muncitorilor, după cum a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

Joi, Forțele Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi au anunțat că au lansat o amplă ofensivă împotriva luptătorilor grupării Stat Islamic, după ce elemente ale grupării jihadiste au executat luni un atac asupra unei închisori din Raqa, soldat cu șase luptători kurzi uciși.

FDS au declarat că ofensiva, numită „Operația al-Jazeera Thunderbolt”, urmărește eliminarea luptătorilor grupării Stat Islamic din zonele care au fost sursa recentelor atacuri teroriste” și că desfășoară operația alături de coaliția susținută de SUA, deși nu a existat nicio confirmare din partea forțelor internaționale că participă la aceste acțiuni.

În declarația FDS se precizează că, pe lângă atacul zădărnicit de la Raqa, luptătorii grupării Stat Islamic au efectuat recent opt ​​atacuri în zonele Deir Ezzor, Hasakeh și a taberei pentru persoane strămutate Al-Hol, care găzduiește membri de familie ai militanților IS.

Referindu-se la recentele atacuri aeriene ale Turciei asupra forțelor kurde din nord-estul Siriei, FDS a declarat că gruparea Stat Islamic încearcă să profite de situație, planificând mai multe atacuri teroriste.

În pofida reducerii semnificative a importanței și potențialului său de luptă, gruparea Stat Islamic continuă să execute atacuri în Irak și Siria. Acesta a declarat că atacul de luni asupra închisorii din Raqa urmărește să răzbune „prizonierii musulmani” și rudele jihadiștilor care trăiesc în tabăra Al-Hol.

Acesta a fost cel mai important atac jihadist asupra unei închisori, după cel din ianuarie, când militanții au lansat asupra închisorii Ghwayran, din orașul Hasakeh controlat de kurzi, cel mai mare atac din ultimii ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel