Gruparea Stat Islamic a preluat controlul asupra orașului Palma din Mozambic

Eduard Pascu / 29 Martie 2021 / 18:26

Gruparea Statul Islamic (SI) a anunţat luni că a preluat controlul asupra oraşului de coastă Palma din nordul Mozambicului, ţinta unui atac surpriză lansat de jihadişti miercuri, soldat cu zeci de morţi, potrivit serviciilor de securitate locale, informează AFP.

Într-un comunicat publicat pe unul din site-urile de propagandă ale Statului Islamic de pe Telegam, gruparea jihadistă a declarat că a atacat ”cazărmi militare şi birouri guvernamentale”, transmite Agerpres.

Jihadiştii au preluat ”controlul asupra oraşului”, se menţionează în text, potrivit căruia au fost ucişi zeci de soldaţi ”din armata mozambicană şi creştini, inclusiv cetăţeni ai unor state cruciate”, în aluzie la ţări occidentale.

Apărarea mozambicană a raportat duminică seara zeci de morţi printre locuitorii din Palma. Cel puţin 100 de persoane sunt date dispărute.

Micul oraş cu 75.000 de locuitori s-a transformat într-un oraş fantomă, în timp ce mii de civili continuă să fugă cu orice preţ.

Grupările armate, care terorizează de trei ani această regiune frontalieră cu Tanzania, şi-au consolidat poziţiile în ultimul an, înmulţindu-şi atacurile sângeroase.

Controlând portul strategic Mocimboa da Praia din august 2020, crucial pentru pentru sosirea materialului necesar instalaţiilor gazeifere, jihadiştii stăpânesc de acum o bună parte a zonei de coastă, notează AFP.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy