Gruparea Stat Islamic a preluat controlul asupra orașului Palma din Mozambic

Eduard Pascu |
Data publicării:

Gruparea Statul Islamic (SI) a anunţat luni că a preluat controlul asupra oraşului de coastă Palma din nordul Mozambicului, ţinta unui atac surpriză lansat de jihadişti miercuri, soldat cu zeci de morţi, potrivit serviciilor de securitate locale, informează AFP.

Într-un comunicat publicat pe unul din site-urile de propagandă ale Statului Islamic de pe Telegam, gruparea jihadistă a declarat că a atacat ”cazărmi militare şi birouri guvernamentale”, transmite Agerpres.

Jihadiştii au preluat ”controlul asupra oraşului”, se menţionează în text, potrivit căruia au fost ucişi zeci de soldaţi ”din armata mozambicană şi creştini, inclusiv cetăţeni ai unor state cruciate”, în aluzie la ţări occidentale.

Apărarea mozambicană a raportat duminică seara zeci de morţi printre locuitorii din Palma. Cel puţin 100 de persoane sunt date dispărute.

Micul oraş cu 75.000 de locuitori s-a transformat într-un oraş fantomă, în timp ce mii de civili continuă să fugă cu orice preţ.

Grupările armate, care terorizează de trei ani această regiune frontalieră cu Tanzania, şi-au consolidat poziţiile în ultimul an, înmulţindu-şi atacurile sângeroase.

Controlând portul strategic Mocimboa da Praia din august 2020, crucial pentru pentru sosirea materialului necesar instalaţiilor gazeifere, jihadiştii stăpânesc de acum o bună parte a zonei de coastă, notează AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel