Grecia. Partidul premierului Mitsotakis câştigă detașat / Neo-naziștii ajung în Parlament: Partidul ”Spartanii” are aproape 5% din voturi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Partidul de dreapta al fostului premier grec Kyriakos Mitsotakis a câştigă duminică detaşat alegerile legislative repetate, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, ceea ce ar urma să-i asigure majoritatea absolută pentru a forma ceea ce el a descris drept "un guvern stabil", transmite AFP.

Partidul conservator al Greciei Noua Democrație a ajuns duminică la victorie la alegerile parlamentare, alegătorii dându-le reformistului Kyriakos Mitsotakis încă un mandat de patru ani ca prim-ministru.

Partidul MeRA25 a lui Yanis Varoufakis, fost ministru de finanțe în guvernarea Alexis Tsipras, nu a trecut de pragul de 3% și rămâne în afara Parlamentului.

Cu cele mai multe voturi numărate, Noua Democrație de centru-dreapta are 40,5% din voturi și 157/158 de locuri în parlamentul de 300 de locuri, au arătat cifrele Ministerului de Interne, scrie reuters. Următorul partid, Syriza, ca avea 48 de locuri în Parlament, în timp ce PASOK a obținut 33 de locuri.

Partidul premierului Mitsotakis  are peste 20 de puncte în fața Syriza, un partid de stânga radical care a câștigat alegerile în 2015 în vârful unei crize datoriilor și a condus țara până în 2019, când a pierdut în fața partidului actualului premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

 

Sondajele arată că opt partide au intrat în Parlamentul grec, iar trei dintre ele de extremă dreapta

 

Marea surpriză este o nouă formație de extremă dreaptă numită ”Spartanii”, care a obținut 4,64% și a câștigat 12 locuri în noul Parlament.

Gruparea a fost catapultată dintr-o relativă obscuritate după sprijinul lui Ilias Kasiadiaris, liderul partidului de extrema dreapta Zorii Aurii, acum interzis. Partidul său a fost exclus de la alegeri și i-a susținut pe spartani din închisoare.

Spartanii reprezintă toate idealurile și valorile elenismului, a declarat liderul Vassilis Stigas în declarații de duminică seara. Bărbatul de 59 de ani a servit ca ofițer de aviație al armatei.

Partidul pro-rus ”Soluția Greacă” , un partid naționalist, format din fostul jurnalist și vânzător TV Kyriakos Velopoulos, a obținut 4,47% din voturi și va fi prezentat în Parlament cu 12 deputați. El pledează pentru acțiuni ferme împotriva imigrației ilegale, inclusiv instalarea unui gard electric la granița dintre Grecia și Turcia și reținerea imigranților ilegali pe insulele nelocuite în timp ce aceștia așteaptă deportarea. Velopoulos și-a exprimat admirația pentru premierul maghiar Viktor Orbán.

Niki, sau partidul Victoriei , care pune accent pe tradițiile creștine ortodoxe, a primit 3,71 la sută și 10 deputați. Fondată de profesorul Dimitris Natsios în 2019, pozițiile sale sunt definite ca triada „Credință, Națiune, Familie”.

Cu respect „pentru votul concetățenilor noștri și cu frica de Domnul, vom defila luptă pentru victoria elenismului, victoria demnității umane și victoria oamenilor de rând”, a subliniat Natsios, care nu este de acord cu sprijinul Greciei pentru Ucraina în ceea ce privește invazia Rusiei, preferând în schimb neutralitatea.

 

În Germania, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut prima sa victorie electorală

 

Candidatul AfD, Robert Sesselmann, a câştigat turul doi de scrutin al alegerilor locale din districtul Sonnerberg, situat în partea de est a Germaniei. El a obţinut 52,8% din voturi, în faţa lui Jürgen Köpper, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

Districtul Sonnerberg se află într-o parte a Germaniei unde AfD are o popularitate peste cea din partea de vest a ţării. Dar şi la nivel naţional se observă o creştere a intenţiei de vot faţă de acest partid, cotat cu circa 19% în sondaje, scrie Agerpres.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel