NATO reacționează după ce Rusia a lansat scenariul potrivit căruia Ucraina va lansa o bombă radiologică, chiar pe teritoriul ei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 23 octombrie, mass-media de propagandă rusă a lansat simultan aceeași știre, în care, „cu referire la surse sigure”, se relata că Ucraina, cu sprijinul Marii Britanii, pregătește o „bombă murdară” sau „cu încărcătură nucleară de putere mică”. pentru a o detona pe teritoriul său și apoi a da vina pe Rusia pentru asta.

La scurt timp după aceea, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a purtat conversaţii telefonice cu şefii departamentelor de apărare din Turcia, Franţa şi Marea Britanie pe care i-a informat despre „preocupările” sale cu privire la „bomba murdară” şi ameninţarea cu „escaladarea necontrolată a conflictului” din Ucraina.

De asemenea, Șoigu a discutat și cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin care, ”a respins orice pretext folosit de Rusia pentru escaladarea” conflictului, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului american al Apărării.

După discuțiile cu Șoigu, ministerele de externe american, britanic și francez au respins foarte rapid afirmațiile ministrului rus al apărării.

În seara de 23 octombrie, serviciul de presă al Departamentului de Stat american a publicat o declarație comună a guvernelor SUA, Franței și Marii Britanii.

„Noi, miniștrii de externe ai Franței, Regatului Unit și ai Statelor Unite, reiterăm sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii în curs a Rusiei. Rămânem angajați să sprijinim în continuare eforturile Ucrainei de a-și apăra teritoriul atât timp cât este nevoie.

Mai devreme, miniștrii apărării din fiecare dintre țările noastre au vorbit cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, la cererea acestuia. Țările noastre au spus clar că respingem cu toții acuzațiile evident false ale Rusiei conform cărora, Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu. Lumea va vedea toate încercările de a folosi această acuzație drept pretext pentru escaladare. În continuare, respingem orice pretext făcut de Rusia pentru escaladare.

Miniștrii de Externe au discutat, de asemenea, despre determinarea lor comună de a continua să sprijine Ucraina și poporul ucrainean cu asistență de securitate, economică și umanitară în fața războiului brutal de agresiune al președintelui Putin”, se arată în document.

Conducerea Ucrainei a reacționat și la insinuările Kremlinului. În special, ministrul Afacerilor Externe Dmitro Kuleba și ministrul Apărării, Oleksei Reznikov, au respins falsul că o „bombă murdară” a fost dezvoltată în Ucraina și au cerut misiunilor ONU și AIEA să vină în Ucraina pentru a inspecta instalațiile nucleare. Reznikov a numit declarațiile lui Șoigu „un act de șantaj nuclear”.

Ministerul de Externe al Turciei nu a făcut deocamdată nicio apreciere cu privire la credibilitatea informațiilor vehiculate de ministrul Șoigu privind bomba murdară.

Totuși, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a discutat cu omologii săi din Ucraina și Marea Britanie, Oleksei Reznikov respectiv Ben Wallace, potrivit unui comunicat de presă din 24 octombrie.

”În cadrul discuțiilor, au fost schimbate opinii și informații reciproce cu privire la cele mai recente evoluții în contextul Ucrainei”, se mai precizează în comunicat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel