GLSDB americane vor deveni coșmarul Rusiei. Gen. Barbu: Racheta poate fi lansată de la 150 km - traiectorie curbată, ocolește și lovește din spate chirurgical

Darius Muresan |
Data publicării:
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact

Generalul (r.) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat de ce rachetele GLSDB vor deveni un adevărat coșmar pentru trupele ruse din Ucraina.

Presa americană precizează că în următorul pachet de asistență militară, SUA vor trimite Ucrainei și rachete GLSDB  (The Ground Launched Small Diameter Bomb), dar și ATACMS cu rază de 300 kilometri.

Atât GLSDB, cât și ATACMS pot fi lansate de pe celebrele lansatoare multiple HIMARS, devenit coșmarul Rusiei în Ucraina.

GLSDB au o rază de acțiune de aproximativ 150, sunt fabricate de Saab și Boeing și dispun de tehnologie de ultimă generație. Bombele au diametru mic și sunt ghidate prin GPS. Principalul punct forte al GLSDB este fără îndoială precizia chirurgicală cu care lovește. ATACMS dispun de o rază de 300 kilometri fiind de asemenea extrem de eficient în lovirea în adâncime a ocupantului. 

Practic, prin caracteristicile lor, GLSDB vor deveni un coșmar pentru ruși. Generalul (r.) Cristian Barbu explică cum noua tehnologie le face foarte greu de interceptat.

 

GLSDB are o traiectorie curbată, ocolește și lovește ținta chirurgical din spate, putând fi lansată de la 150 kilometri distanță

 

2. HIMARS, su... (himars-sua_14569500.jpg)

Lansator multiplu HIMARS, sursă foto: U.S. Army

„E o veste proastă pentru ruși (n.r. - transferul GLSDB către Ucraina). Aceste sisteme de ultimă generație GLSDB care ajung în Ucraina vor avea o bătaie maximă de 150 kilometri. Ele sunt o invenție extraordinară. Puțină lume știe despre ce este vorba. Ele sunt greu de interceptat și dispun de o traiectorie foarte curbă, e o combinație între o rachetă și un element de croazieră”, arată generalul (r.) Barbu în cadrul unei analize televizate la Antena 3 CNN.

El subliniază că rachetele pot lovi chirurgical, la o distanță de un metru, chiar dacă sunt lansate de la 150 de kilometri distanță. Iar modul în care GLSDB își adaptează traiectoria curbată lovește ținta din spate după un ocol de câțiva zeci de kilometri.

„Există un lansator, poate fi un HIMARS sau un M270, sisteme pe care ucrainienii le dețin și sunt ușor de manevrat. Intră în dispozitiv în câteva minute, lansează și a plecat. Dar proprietatea rachetei GLSDB de ultimă generație o face să fie greu de intercetat datorită traiectoriei curbe. Poate lansa de la 0 kilometri la 150 de kilometri. Adică poți fi poziționat lângă inamic, să lansezi racheta pe o curbă de aproximativ 40 de kilometri greu de interceptat și apoi ea să lovească inamicul din spate. Din acest motiv am spus că e o invenție extraordinară. Iar precizia GLSDB e deosebită. La 150 kilometri atinge un punct cu o rază de un metru”, a conchis generalul (r.) Barbu.

Video GLSDB  (The Ground Launched Small Diameter Bomb)  @EngineerReact YouTube 

 

GLSDB, mai importante decât ATACMS de 300 kilometri?

 

Amintim că Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar, în una din edițiile de anul trecut ale emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, a explicat și el de ce rachetele reactive cu ghidare GPS pentru HIMARS sunt pentru ucraineni mai prețioase decât ATACMS cu rază de 300 kilometri.

„Cred că ucrainenii nu au nevoie de ele pe atât de tare pe cât țipă (n.r. - de rachete ATACMS cu rază de 300 kilometri). Dacă rămân cu ceea ce au acum, și mai ales dacă li se livrează sisteme HIMARS cu rachete reactive având ghidare GPS, variante moderne cu rază de acțiune din ce în ce mai mare, și mai precise, e mai important. Până la urmă lovirea la nivel tactic mai importantă decât raza”, consideră Sandu Valentin Mateiu.

CITEȘTE ȘI: Rachete GLSDB și ATACMS (300 km) pentru HIMARS ucrainene, o chestiune de timp. Rusia se teme de soarta coridorului terestru Crimeea - Donbas

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel