Giorgia Meloni, viitoarea Margaret Thatcher a Europei? „L-a rezolvat pe Orban, Ursula nu se poate lipsi de ea, iar noul obiectiv este Trump”

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni (Twitter/GiorgiaMeloni)
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni (Twitter/GiorgiaMeloni)

Premierul italian se pregătește să modeleze politica europeană.

Când Giorgia Meloni a venit pentru prima dată la putere în Italia, elitele occidentale au avut îndoieli cu privire la premierul care în trecut își exprima admirația pentru fascism.

Cu toate acestea, doi ani mai târziu, se poate spune că Meloni, văzută ca un politician de extremă dreaptă, este revelația politică a Europei. Meloni i-a convins pe liderii occidentali că este neclintită în sprijinul ei pentru Ucraina în lupta acesteia împotriva Rusiei.

În același timp, Meloni a ”externalizat” problematica migrației în Europa: în loc să se concentreze pe azil și redistribuire între statele UE, acum se negociază cu țări terțe pentru a menține migranții în afara granițelor blocului european.

În ciuda acestor realizări, Meloni are încă mult potențial de creștere, remarcă Politico în analiza sa, mai ales că europarlamentarele ar putea fi o altă catapultă pentru parcursul politic al premierului italian.

 

Meloni este pentru Trump la fel ca Margaret Thatcher pentru Ronald Reagan

 

Cu toate acestea, criticii subliniază găurile în influența generală a lui Meloni pe scena mondială. De exemplu, economia italiană este blocată, ceea ce slăbește credibilitatea Romei atunci când vine vorba de a lua decizii politice majore.

De asemenea, în ciuda stării actuale proaste a relațiilor franco-germane, Parisul și Berlinul încă stabilesc ritmul politicii europene, iar Polonia, cu Donald Tusk ca prim-ministru, devine un jucător din ce în ce mai important.

Tabăra premierului italian încearcă să joace pe ambele fronturi: în timp ce sprijină agenda pro-Ucraina și pro-NATO, construiește legături cu anturajul lui Trump.

Pe plan transatlantic, premierul italian ar profita de pe urma unei eventuale victorii republicane și ar putea deveni aliatul european al lui Trump, o variantă oricum mult mai  puțin toxică decât premierul ungar Viktor Orbán, remarcă publicația americană.

Experții  au declarat pentru Politico că Meloni ar putea fi pentru Trump ceea ce a fost Margaret Thatcher pentru Ronald Reagan. „Este de departe cel mai apropiat politician de Trump din Italia”, spune analistul politic italian Marco Damilano.

Întrebarea este însă ce va face cu capitalul ei politic și dacă va rămâne loială taberei pro-ucrainene și pro-NATO în cazul în care Trump se va întoarce la Casa Albă și va deveni liderul dreptei europene.

Până acum, Meloni s-a dovedit deosebit de abilă. Evitând discursul în stil Orbán, Meloni a rămas parte a echipei pro-europene. Trebuie spus că decizia lui Orbán să semneze un pachet de ajutor pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro este și rezultatul lunilor de negocieri între premierul ungar și Gerogia Meloni.

 

Drumurile duc la Roma. Lider informal pentru tot ce se întâmplă la dreapta de PPE

 

Dacă Ursula von der Leyen va obține un al doilea mandat, cel mai probabil va avea de-a face cu un Parlament European în care partidele de dreapta vor avea mult mai multe locuri decât acum.

Meloni este de așteptat să joace din nou un rol crucial, iar von der Leyen va avea nevoie de sprijinul ei pentru a obține o majoritate calificată printre celelalte 26 de state membre UE pentru a susține un al doilea mandat.

Meloni ar putea, de asemenea, să prezideze grupul mult mai mare al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), iar dacă se alătură partidul Fidesz al lui Orbán, ea ar aduce cu ea cel puțin 12 deputați. Cu Fidesz de partea ei, Meloni va prezida un grup europarlamentar de dreapta extins ce ar putea forma alianțe „ad-hoc” cu grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație.

Întrebat cum ar putea Meloni să-și exercite noua influență pe scena europeană și globală după alegerile europene, un alt oficial PPE, vorbind și el sub condiția anonimatului, a spus: „Ca prim-ministru și președinte al ECR, va cere, de exemplu, un portofoliu important pentru comisarul Italiei”.

Într-adevăr, zona de dreapta și de extremă dreaptă care alcătuiesc Parlamentul European,  va rămâne fragmentată, a adăugat oficialul. Dar Meloni va încerca cu siguranță să se prezinte „ ca lider informal a tot ce se află în dreapta PPE – acesta este visul ei”, a conchis el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel