Germania votează pentru livrarea de „arme cu rază lungă de acțiune” Ucrainei, dar Taurus rămâne un subiect tabu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta Taurus, adaptată pentru aeronava Eurofighter Typhoon / Sursa foto: mbda-systems
Racheta Taurus, adaptată pentru aeronava Eurofighter Typhoon / Sursa foto: mbda-systems

Parlamentul german a votat în favoarea unei moțiuni înaintate de coaliția de guvernământ a țării, care a cerut furnizarea de „sisteme de arme și muniție suplimentare, necesare cu rază lungă” Ucrainei.

Potrivit Reuters, parlamentarii germani au aprobat joi un sprijin militar suplimentar pentru Ucraina , inclusiv sisteme de arme cu rază lungă.

Cu toate acestea, măsura nu a menționat în mod explicit livrarea sistemului de rachete de croazieră Taurus la Kiev, scrie DW.

Germania este al doilea cel mai mare donator de ajutor militar Ucrainei, așa că amânarea unor livrări Taurus este cel puțin ciudată.

Argumentele vehiculate până acum se axau pe faptul că Olaf Scholz nu e de acord cu furnizarea Taurus, temându-se de o escaladare internațională a conflictului.

Totuși, nemții ar mai putea avea un motiv, cel puțin la fel de serios. „Rusia lui Putin este și va rămâne cea mai mare amenințare la adresa securității Europei în viitorul apropiat”, a declarat ministrul apărării Boris Pistorius în Camera inferioară a Bundestagului, adăugând că Germania i se va opune „cu toată puterea noastră”.

Astfel, declarația oficialului german dezvăluie și un posibil alt motiv pentru care Germania ezită să trimită Kievului temutele rachete de croazieră: oficialii germani refuză să renunțe la Taurus pentru a evita reducerea semnificativă a stocului critic de armament al Bundeswehr.

Sisteme cu rază lungă, dar nu Taurus

Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA

Majoritatea parlamentarilor au votat pentru o moțiune prezentată de coaliția social-democrată Scholz, care cuprinde și Verzi și Democrați Liberi (FDP), care s-au angajat să furnizeze „sisteme de arme și muniție suplimentare cu rază lungă de acțiune”. Nu a făcut nicio mențiune specifică despre Taurus.

Creșterea presiunii asupra lui Scholz, opoziția conservatoare a înaintat o moțiune prin care cere în mod explicit livrarea rachetelor de croazieră care ar putea oferi Ucrainei capacitatea de a provoca daune semnificative mai adânc pe teritoriul ocupat de ruși.

Evidențiind diviziunile din cadrul coaliției incomode a lui Scholz, șefa FDP a comisiei parlamentare de apărare, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a votat pentru moțiunea opoziției , așa cum, a spus ea, nu poate fi înțeleasă greșit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel