Germania va trimite Ucrainei elicoptere militare Sea King pentru apărare aeriană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sea King Mk41 / Foto: Bundeswehr
Sea King Mk41 / Foto: Bundeswehr

Prima dată de la începutul invaziei ruse, Germania va furniza Ucrainei elicoptere militare.

Potrivit Ministerului German al Apărării, cele șase aeronave multifuncționale ”Sea King” sunt livrate Kievului direct din inventarul Bundeswehr (armatei germane), raportează agențiile Reuters și DPA.

Alături de elicopterele Sea King Mk41, Ucraina va primi și accesorii, piese de schimb și pregătire pentru echipaj. Predarea elicopterelor ar trebui să aibă loc în al doilea trimestru al acestui an, a informat AFP.

„Sea King este un elicopter testat și robust, care îi va ajuta pe ucraineni în multe domenii: de la supravegherea Mării Negre până la transportul de trupe. Este prima livrare germană de acest gen”, a declarat ministrul Apărării Boris Pistorius.

Ministerul Apărării a mai declarat că proviziile militare din Germania către Ucraina au ajuns la un total de aproximativ șase miliarde de euro de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

Sea King Mk41 / Foto: Bundeswehr

Mk 41 este versiunea de căutare și salvare a Sea King construită pentru marina germană, cu cabină mai lungă. Au fost produse 23 de unități, iar 20 de aeronave au fost modernizate începând cu 1986 cu un radar Ferranti Seaspray suplimentar, având capacitatea de a transporta rachete.

Potrivit lui Pistorius, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei rămâne principala prioritate pentru Germania

 

În interviul de astăzi acordat presei germane Bild, Welt TV și Politico, șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, a criticat că Occidentul, după repetele atacuri aeriene rusești, furnizează țării atacate o cantitate insuficientă de echipamente de apărare aeriană și muniție de artilerie.

„Atacurile (de astăzi asupra Kievului și Harkivului) arată în mod clar că mai multe sisteme de apărare aeriană și mai multe rachete antiaeriene trebuie livrate”, a spus el.

Kuleba a mai spus că nu a renunțat la speranța că Berlinul ar putea furniza Kievului rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, deși săptămâna trecută majoritatea membrilor Bundestagului au votat împotriva acestei mișcări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel