Germania susţine participarea Ucrainei la Programul Parteneriatului Consolidat al NATO

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat că Germania va sprijini apropierea Ucrainei de NATO. ''Poziția potrivit căreia Germania va sprijini apropierea Ucrainei de NATO a fost foarte clară. Acest lucru este foarte importantă pentru noi", a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, după o întâlnire cu șeful Ministerului German al Apărării, potrivit Ukrinform.net.

Potrivit ministrului ucrainean, au existat și discuții despre cooperarea tehnico-militară între Ucraina și Germania. "Există planuri foarte serioase", a spus el, fără a oferi mai multe detalii, a mai precizat sursa citată.

Acceptarea Ucrainei în Programul Parteneriatului Consolidat (Enhanced Opportunities Partners/EOP) al Alianţei Nord-Atlantice reprezintă o prioritate pentru autorităţile de la Kiev.

,,Politic, am ridicat problema participării Ucrainei la programul Parteneriatului Consolidat (Enhanced Opportunities Partners/EOP) al NATO. Așteptăm cu nerăbdare sprijinul Germaniei în această chestiune. Acest lucru este foarte important pentru Ucraina, dar suntem convinși că este important și pentru consolidarea în ansamblu a capacității Alianței’’, a precizat Dmytro Kuleba.

El a adăugat că majoritatea statelor membre NATO împărtășesc acest punct de vedere.

"Lucrăm pentru a ajunge la un consens, deoarece decizia privind participarea Ucrainei la programul Parteneriatului Consolidat al NATO este consensuală", a explicat diplomatul.

Kuleba a mai spus că ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a confirmat sprijinul deplin pentru Ucraina.

,,Annegret Kramp-Karrenbauer a precizat că această întâlnire i-a permis să înțeleagă mult mai bine ce se întâmplă în estul Ucrainei şi care este situația privind securitatea [în regiune]’’, a spus Dmytro Kuleba, precizând, totodată, şi faptul că ministrul german al Apărării a precizat că Berlinul va sprijini apropierea Ucrainei de NATO. ,,Acest lucru este foarte important pentru noi", a subliniat ministrul ucrainean de externe.

La începutul acestui an, fostul ministru al Apărării din Ucraina, Andriy Zahorodniuk, preciza că partea ucraineană a transmis către NATO o solicitare pentru acceptarea în Programul Parteneriatului Consolidat (Enhanced Opportunities Partners/EOP).

,,Noi suntem pregătiți, iar acum există o importantă fereastră de oportunitate", declara Andriy Zahorodniuk, îndemnându-i pe partenerii din Alianţă să examineze cererea Ucrainei de a fi acceptată în EOP și să sprijine această decizie.

Andriy Zahorodniuk preciza că Ucraina a înregistrat progrese semnificative în privinţa implementării standardelor Alianței și îndeplinește deja criteriile militare pentru aderarea la EOP.

,,Noi suntem pregătiți, iar acum există o importantă fereastră de oportunitate", a declarat Andriy Zahorodniuk, îndemnându-i pe partenerii din Alianţă să examineze cererea Ucrainei de a fi acceptată în EOP și să sprijine această decizie.

În mai, vicepremierul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Vadym Prystaiko, a declarat că Ucraina este aproape gata să se alăture EOP.

Cooperarea dintre Ucraina și NATO s-a intensificat după anexarea Crimeei de către Rusia și declasarea conflictului militar din Donbass în 2014.

Conform sondajului realizat de Fundația pentru Inițiative Democratice „Ilko Kucheriv”, împreună cu centrul de cercetări sociologice Razumkov, în ianuarie 2020, 51% dintre ucraineni erau de părere că cea mai bună opțiune de securitate pentru Ucraina ar fi să aderare la NATO, potrivit Uawire.org.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel