Germania susţine că nu este momentul pentru discuţii despre aderarea Ucrainei la NATO: Nu putem accepta state aflate în mijlocul unui război

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania a spulberat joi speranțele Ucrainei de a primi un raspun clar cu privire la aderarea sa la NATO în acest an. Porţile NATO rămân deschise pentru noi membri, însă o ţară nu se poate alătura Alianţei cât timp se află în mijlocul unui război, a declarat joi, la Oslo, ministrul de externe german Annalena Baerbock.

,,NATO a spus întotdeauna clar că menţine o politică a ușilor deschise [către Ucraina] și este, de asemenea, clar că, în mijlocul unui război, nu putem vorbi despre o nouă aderare", a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock reporterilor înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo, Norvegia.

Cu toate acestea, Baerbock a pledat pentru o cooperare mai puternică în domeniul apărării și a subliniat că Germania și aliații săi din NATO vor continua să ofere sprijin militar Ucrainei.

,,Războiul de agresiune al Rusiei a demonstrat din nou importanța apărării. Iar din cauza războiului de agresiune rusesc, cooperarea cu Ucraina și NATO s-a intensificat", a declarat ea.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat luna trecută că speră să primească un răspuns clar din partea NATO în timpul viitorului summit, care va avea loc la Vilnius în iulie.

Ucraina și-a depus oficial cererea de aderare accelerată la NATO în septembrie anul trecut, după anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

 

Momentan, NATO nu va putea oferi statutul de membru cu drepturi depline Ucrainei

 

La rândul său, ministrul de externe francez Catherine Colonna a afirmat că Alianţa are nevoie să gândească ce fel de garanţii de securitate poate oferi Ucrainei.

Prezent şi el la reuniunea de două zile de la Oslo, ministrul eston Margus Tsahkna a spus că Ucrainei ar trebui să i se ofere o 'cale foarte clară' spre aderarea la NATO.

,,Trebuie să avem o cale foarte credibilă pentru Ucraina pentru a deveni membru NATO'', a precizat ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto.

La sosirea la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, premierul leton Krišjānis Kariņš a declarat că posibilitatea aderării Ucrainei la NATO după încheierea războiului cu Rusia va fi discutată la summitul NATO de la Vilnius din iulie.

Premierul olandez Mark Rutte a menționat, de asemenea, că NATO nu va putea oferi statutul de membru cu drepturi depline Ucrainei la summitul din iulie, din cauza războiului de agresiune al Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel