Germania se alătură grupului de state care acuză Rusia de atacuri cibernetice

S.I. Catalin |
Data publicării:

Guvernul german a acuzat Rusia că se află în spatele atacurilor cibernetice masive de anul trecut, alăturându-se astfel guvernelor din SUA, Marea Britanie şi Olanda.

''Guvernul federal crede, cu o probabilitate la limita certitudinii, că în spatele campaniei APT28 se află serviciul de informaţii al armatei ruse GRU'', a declarat vineri la Berlin purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, relatează vineri agenţia DPA.

Se crede că APT28, cunoscut şi ca Fancy Bear printre alte nume, ar fi un grup de spionaj asociat cu GRU. Berlinul îl suspectează că s-a aflat în spatele atacurilor împotriva camerei inferioare germane (Bundestag) şi a reţelei de date a guvernului federal în 2015.

''Această evaluare se bazează pe fapte şi surse ale noastre foarte bune'', a declarat Seibert. Guvernul german are de asemenea ''deplină încredere'' în guvernele britanic şi olandez, care au acuzat cu o zi mai înainte Rusia de lansarea unor atacuri împotriva lor.

''Condamnăm ferm astfel de atacuri împotriva unor organizaţii internaţionale şi facilităţi ale aliaţilor noştri. Facem apel la Rusia să-şi îndeplinească responsabilităţile şi să se abţină de la astfel de atacuri'', a mai spus Seibert.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Olanda au lansat o serie de acuzaţii la adresa Rusiei joi, susţinând că angajaţi ai serviciului de informaţii al armatei ruse au piratat reţelele informatice ale unor autorităţi de investigaţii cu sediul în Occident.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României şi-a exprimăt la rândul său solidaritatea cu Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în raport cu declaraţia Ministerului britanic de Externe cu privire la acţiunile cibernetice ostile.

"România, în calitate de stat membru UE şi NATO, situat în proximitatea unor regiuni marcate de instabilitate, se confruntă la rândul său cu astfel de provocări", se artă într-un comunicat al MAE.

În acest context, MAE şi autorităţile române cu responsabilităţi în domeniu "reafirmă angajamentul ferm al României de a sprijini combaterea agresiunilor cibernetice şi îşi exprimă interesul de a coopera cu Marea Britanie şi ceilalţi aliaţi şi parteneri, astfel încât să fie întreprinse, în mod concertat, măsuri concrete şi ferme pentru limitarea şi prevenirea acestora", mai precizează ministerul român.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel