Germania sfidează Statele Unite şi refuză ruperea acordul nuclear cu Iranul

S.I. Catalin |
Data publicării:
ministrul federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas
ministrul federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas

Germania a respins vineri ca fiind inacceptabil apelul formulat cu o zi înainte de vicepreşedintele american Mike Pence, pentru ca europenii să se retragă din acordul asupra programului nuclear iranian pe motiv că Teheranul destabilizează Orientul Mijlociu (OM), informează AFP.

,,Împreună, cu britanicii, francezii şi întreaga UE, am găsit un mijloc pentru ca Iranul să rămână în acordul asupra programului său nuclear. Iar obiectivul nostru este fără arme nucleare, tocmai pentru că Iranul destabilizează regiunea", a subliniat şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas.

Fără acest acord, ,,regiunea nu va mai fi sigură şi va face într-adevăr un pas în plus spre o confruntare deschisă", a adăugat el, în timpul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, care reuneşte în fiecare an personalităţi din domeniul diplomaţiei şi al apărării din întreaga lume.

Joi, susţinând un discurs în cadrul unei conferinţe asupra Orientului Mijlociu care s-a desfăşurat la Varşovia, vicepreşedintele american a denunţat menţinerea de către europeni a acordului privind programul nuclear iranian şi iniţiativa Franţei, Germaniei şi Marii Britanii menită să le permită companiilor europene să opereze în continuare în Iran, în pofida sancţiunilor americane.

Mike Pence ar urma de asemenea să susţină un discurs la Conferinţa de la Munchen, sâmbătă.

Preşedintele Donald Trump a retras SUA, în 2018, din acordul asupra programului nuclear iranian, negociat de Administraţia lui Barack Obama, estimând că Teheranul încearcă să se doteze cu arme nucleare.

Potrivit europenilor, Iranul respectă acest acord care garantează ridicarea sancţiunilor economice în schimbul angajamentului său de a se limita strict la dezvoltarea unei industrii nucleare civile. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel