Germania încă numără tancurile Leopard 2 stârnind furia Poloniei. Nemții au 212 Leopard 2 operaționale, dar pot oferi Ucrainei maximum 19

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Reuniunea de la Ramstein a Grupului de Contact pentru Ucraina a marcat cel mai mare pachet de asistență militară de până acum. Sute de vehicule blindate, sisteme de apărare antiaeriană, noi tranșe de proiectile de artilerie și totuși subiectul cel mai important al întâlnirii a rămas în suspensie - Germania nu a putut fi (încă) convinsă să trimită sau măcar să aprobe trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina.

După reuniune, șeful Pentagonului Lloyd Austin și șeful Armatei SUA Mark Milley au încercat să accentueze importanța sprijinului german pentru Ucraina. Răspunzând la întrebarea jurnaliștilor germani dacă Berlinul face suficient pentru a arăta ca un adevărat lider în Europa, Lloyd Austin a trecut în revistă gama extinsă a ajutorului german: ”Germania a contribuit foarte mult la această campanie. Ssiteme Gepard, Patriot, în cel mai recent pachet, sisteme antiaeriene IRIS-T. Au intensificat sprijinul și s-au oferit să ofere mașini de luptă Marder. Germania antrenează, de asemenea, trupe și pregătește comandamentul de batalion și brigadă și aici în Germania”, a amintit șeful Pentagonului.

 

Polonia și țările baltice presează pentru Leopard 2

 

Foto: Leopard 2 / NATO

Polonia a fost mai puțin generoasă cu complimentele. Premierul Mateusz Morawiecki a catalogat drept ''inacceptabil'' refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard Kievului. "Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi", a declarat Mateusz Morawiecki, citat de Agerpres.

Polonia declară că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard la Kiev, a anunţat că poartă discuţii cu aproximativ 15 ţări pe acest subiect.

Dacă Berlinul refuză să livreze Kievului tancuri Leopard, "vom forma o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate", a anunţat Morawiecki.

Sâmbătă, cei trei miniştri de externe ai ţărilor baltice au cerut Berlinului "să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei", făcând referire la "responsabilitatea specială" a Germaniei, "prima putere europeană". 

La rândul său, Londra spune că încă dorește un acord internațional pentru a furniza Ucrainei tancurile Leopard 2.

„Desigur, aș dori să văd ucrainenii echipați cu lucruri precum Leopard 2, precum și cu sistemele de artilerie care au fost furnizate de noi și de alții”, a spus duminică ministrul britanic de externe James Cleverly, într-un interviu pentru Sky News.

 

Germania încă numără

 

După o întâlnire a NATO la Bruxelles la începutul acestei săptămâni, liderii militari au concluzionat că tancurile de calitate sunt esențiale pentru ca Ucraina să ofere un „sistem echilibrat” care să pătrundă în apărarea rusă.

”Decizia nu a fost luată” a precizat și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, care a rezumat poziția țării sale în privința Leopard 2.

Lloyd Austin a ținut să sublinieze că că nu există nicio legătură între furnizarea de M1 Abrams și furnizarea de tancuri Leopard, semn că Berlinul nu este îngrijorat că s-ar putea singulariza între statele donatoare importante.

Der Spiegel scrie că Germania are la dispoziție 212 tancuri operaționale Leopard 2 în diverse variante, dintre care poate transfera în Ucraina 19 tancuri Leopard 2A5, care sunt folosite pentru antrenament.

Publicația a primit o listă cu toate modelele de tancuri Leopard 2 pe care le are Germania, listă întocmită la începutul verii anului 2022.

Potrivit documentului, Bundeswehr are un total de 312 tancuri Leopard 2, dintre care 99 erau în reparație în mai anul trecut, iar unul era deja dezafectat.

Cele 212 tancuri Leopard 2 sunt în variantele 2A5, 2A6, 2A7 și 2A7V. Versiunea 2A7V este cea mai modernă, Armata germană având în dotarea 53 de tancuri Leopard 2A7V.

Potrivit surselor publicației, lista conține și informații despre modelele potrivite pentru livrarea în Ucraina. Se presupune că Bundeswehr poate transfera 19 modele Leopard 2A5, care sunt în prezent folosite pentru a simula forțele inamice la centrul de antrenament de luptă al Armatei. Militarii germani spun că se pot descurca fără modelele 2A5, deoarece acestea sunt folosite doar la antrenament, scrie Der Spiegel.

Gustav Gressel, expert în apărare la Consiliul European pentru Relații Externe - ECFR, a estimat că aproximativ 200 de tancuri ar putea fi strânse în toată Europa, iar aproximativ 80 ar putea fi livrate până la începutul verii.

 

Ministrul german al Apărării va veni în curând în Ucraina

 

Noul ministru al Apărării al  Germaniei, Boris Pistorius, a declarat pentru Bild că va vizita în curând Kievul, scrie presa ucraineană.

Pistorius a spus și unde va fi prima vizită în noua sa funcție "Nu există nicio îndoială că voi pleca curând în Ucraina. Probabil că se va întâmpla în următoarea lună".

El a precizat că Berlinul poartă un „dialog foarte strâns” cu partenerii internaționali cu privire la furnizarea de tancuri Leopard către Ucraina. 

„Pentru a fi bine pregătit pentru posibile soluții, am dat vineri instrucțiuni departamentelor abilitate să verifice totul, astfel încât să nu pierdem timpul inutil”, a spus Pistorius.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel