Germania, în pericol să fie măturată de valul extremei-dreapte? AfD face legea în fosta RDG și e pe primul loc în sondajele din Turingia și Brandenburg

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Harta germaniei cu landul Turingia, wikipedia / sondaj Deutschland Wählt, twitter
Foto: Harta germaniei cu landul Turingia, wikipedia / sondaj Deutschland Wählt, twitter

Creșterea în popularitate a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) va fi greu de combătut. Discursul populist, care speculează problemele economice și sociale ale Germaniei, a propulsat partidul AfD pe prima poziție, ca popularitate, în landurile federale Turingia și Brandenburg, la distanță mare față de celelalte grupări. Sondajul are o marjă de eroare de +/- 3%.

Dacă duminică ar fi ales un nou parlament de stat în Turingia, ar fi extrem de dificil să se formeze un guvern. Potrivit unui sondaj curent realizat de Infratest-dimap, AfD ar fi cel mai puternic partid.

Sursa: Deutschland Wählt, twitter

Potrivit sondajului, al cărui rezultate au fost preluate, în Bild, dar și în Spiegel, AfD poate conta acum pe 34 la sută din voturi în Turingia, adică cu 9 puncte procentuale mai mult decât într-un sondaj similar de acum un an. Este urmat de Creștin Democrați (CDU) cu 21% și Partidul de Stânga (Linke) cu 20%, în timp ce social-democrații (SPD) ai cancelarului federal Olaf Scholz ar obține doar zece procente.

Lăsând la o parte gradul de acuratețe al cercetării, sondajul arată o tendință îngrijorătoare în societatea germană; practic, AfD a crescut în ultimul an ”pe spatele” tuturor celorlalte partide care au scăzut, fiecare, câte unul-două procente.

„AfD mătură masiv în toată Turingia”, comenta publicația Bild, cu privire la rezultatele sondajului din Turingia. În toamna viitoare vor avea loc alegeri în acest land federal.

Spiegel analizează, la rândul său, rezultatele sondajului. În sondajul de duminică, AfD se descurcă mai bine ca niciodată, arată publicația și îl citează pe fostul președinte al AfD, Alexander Gauland. Aprobarea populației, spune Gauland, nu se datorează AfD. ”Trebuie să fii realist, ea îi datorează greșelilor altora”.

Cu doar o săptămână în urmă, partidul de extremă-dreapta câştigase preşedinţia unei colectivităţi teritoriale din Germania care grupează mai multe localităţi: districtul Sonnerberg, din landul Turingia, tot în estul ţării.

Spiegel subliniază că AfD poate fi încadrat la extrema extremei drepte: ” Formațiunea AfD din turingia condusă (informal) de Björn Höcke este considerată deosebit de extremă. Din cauza declarațiilor sale, Höcke ar putea fi catalogat ca fascist prin ordin judecătoresc, iar organizația pe care o conduce este monitorizată de Oficiul pentru Protecția Constituției”.

Björn Höcke este liderul grupului parlamentar al AfD Turingia din 2014.  În 2015, a fondat mișcarea naționalistă de extremă dreapta AfD Der Flügel, dizolvată ulterior. Analiștii politici notează fascismul, rasismul, revizionismul istoric, antisemitismul și limbajul și ideile național-socialismului în declarațiile lui Höcke. Privitor la războiul din Ucraina, raționamentul lui Höcke „corespunde perfect cu narațiunea lui Putin”, nota FAZ.

 

Landul Brandenburg, o situație similară

 

Situația se dezvoltă similar în Brandenburg, unde, potrivit unui sondaj de săptămâna trecută, AfD se află în fruntea clasamentului de popularitate cu 28%. Partidele tradiționale SPD și CDU urmează cu 21% și 18%. „Șocul provocat de AfD zguduie Brandenburgul”, susținea atunci Bild.

La scară integral germană, CDU/CSU este cel mai puternic bloc de opoziție al partidelor creștine, dar și din acest punct de vedere, AfD ajunge din urmă. AfD i-a depășit deja pe social-democrați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel