Germania, al doilea stat care semnează un acord bilateral de securitate cu Ucraina. Urmează Franța

Catalin Costea |
Data publicării:
Președintele francez Emmanuel Macron și cacelarul german Olaf Scholz, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite oficiale la Kiev. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei
Președintele francez Emmanuel Macron și cacelarul german Olaf Scholz, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite oficiale la Kiev. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Potrivit unui reprezentant al guvernului federal german, cancelarul Olaf Scholz și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri, 16 februarie, „acordul privind garanțiile de securitate și sprijinul pe termen lung” pentru Ucraina.

Liderul ucrainean a fost întâmpinat de Olaf Scholz la cancelaria germană din Berlin, vizita urmând a se continua la Paris pentru a se întâlni în același scop și cu președintele francez Emmanuel Macron.

Înainte de conferința de presă comună, Scholz a scris pe X că a semnat împreună cu Zelenski „un acord privind angajamentele noastre de securitate pe termen lung”, acord numit „un pas istoric”.

Zelenski va continua să fie prezent sâmbătă la Conferința de Securitate de la München, o reuniune anuală a oficialilor de rang înalt din sfera securității și politicii externe, unde are planificate întâlniri, printre altele, cu vicepreședintele SUA Kamala Harris.

Acordurile de securitate par să urmărească în primul rând să transmită un mesaj de solidaritate pe termen lung, deoarece, împiedicată de resursele reduse de muniție și de lipsa de personal, Ucraina a trecut la defensivă în războiul cu Rusia.

Un oficial francez, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat înainte de vizita lui Zelenski că acordul cu Parisul urmărește, de asemenea, „să ofere sprijin pe termen lung” Ucrainei, precum și să trimită un „mesaj de determinare”. Acesta a declarat că acordul va include sprijin financiar și economic, pe lângă angajamentele militare și de securitate.

Reamintim că anterior, pe 12 ianuarie, un acord privind garanțiile de securitate care va rămâne în vigoare până la aderarea Ucrainei la NATO a fost semnat de președintele ucrainean cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak.

Regatul Unit a devenit astfel primul stat care a semnat un tratat cu Ucraina privind inclusiv sprijinul rapid și continuu în cazul unui nou atac din partea Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel