Generalul Zalujnîi va părăsi postul de șef Militar al Armatei până la sfârșitul săptămânii, anunță CNN

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, își părăsește postul până la sfârșitul acestei săptămâni.

După o serie de speculații pe această temă, televiziunea americană CNN face referire la două surse ale sale.

Potrivit CNN, citat și de agenția ucraineană de știri Unian, biroul prezidențial l-a convocat luni pe Zalujnîi pentru a-l informa că trebuie să demisioneze. Deși Zelenski nu a anunțat-o oficial, publicarea deciziei este așteptată până la sfârșitul acestei săptămâni.

Totodată, purtătorul de cuvânt al președintelui Serhi Nikiforov a susținut luni că zvonurile despre demiterea lui Zalujnîi nu sunt adevărate, iar Ministerul Apărării a negat și acest raport.

În plus, Zelenski nu l-a menționat deloc pe Zalujnîi în timpul discursului său obișnuit de luni, notează Unian.

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Tensiunea dintre președinte și numărul unu al armatei ucrainene a crescut semnificativ după ce generalul ucrainean a descris în mod deschis situația de pe frontul ucrainean ca fiind un impas, într-un interviu pentru The Economist, realizat în noiembrie.

Una dintre sursele CNN a raportat că Zelenski a anunțat luni, într-o întâlnire din biroul prezidențial, la care a participat și ministrul Apărării Rustem Umerov, că „a decis să-l demite pe comandantul șef al forțelor armate”. Conversația ar fi avut loc cu calm, în timpul căreia președintele i-a oferit lui Zalujnîi o altă funcție, pe care numărul unu al armatei ucrainene a refuzat-o. După aceea, Zelenski a subliniat că opinia negativă privind demiterea din funcția actuală nu schimbă nimic.

Potrivit CNN, fie șeful serviciilor de informații militare, Kirilo Budanov, fie comandantul forțelor terestre, Oleksandr Sîrski, îl pot înlocui pe Zalujnîi. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu a confirmat informația. Ba mai mult, se pare că ambii ar fi refuzat noua poziție.

În ciuda eșecului contraofensivei ucrainene, Zalujnîi este încă una dintre cele mai populare figuri din Ucraina. Potrivit unui sondaj publicat în decembrie de Institutul de Sociologie din Kiev, generalul are sprijinul a 88% dintre ucrainenii chestionați, în timp ce președintele are sprijinul a „doar” 62% dintre respondenți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel