Generalul Valerii Zalujnîi a fost demis din funcția de comandant-șef al Forțelor Armate Ucrainene (Video): Zelenski a găsit deja un înlocuitor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski - 8 februarie 2024. / Foto: Volodimir Zelenski / Facebook)
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski - 8 februarie 2024. / Foto: Volodimir Zelenski / Facebook)

Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene a fost demis din funcție, a declarat joi ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Decizia vine pe fondul divergențelor dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și generalul Zalujnîi care a devenit comandant-șef cu câteva luni înainte de invazia Rusiei din februarie 2022.

Rapoartele de la începutul acestei săptămâni au sugerat că Zalujnîi a refuzat să demisioneze, iar potențialii înlocuitori au refuzat să preia această funcție.

 

Cine este generalul Valerii Zalujnîi?

 

Generalul Zalujnîi, în vârstă de 50 de ani, a fost numit comandant-șef cu doar câteva luni înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

După ce a supervizat apărarea cu succes a Kievului în primele săptămâni și recucerirea unor teritorii ocupate în nordul și sudul Ucrainei, Zalujnîi este o figură populară despre care s-a zvonit că ar avea ambiții politice - lucru pe care îl neagă. Dar relațiile dintre Zalujnîi și Zelenski au fost considerate tensionate de la eșecul contraofensivei ucrainene din 2023.

 

Zelenski a găsit deja un înlocuitor

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe generalul Oleksandr Sîrskîi în funcția de comandant-șef al Forțelor Armate Ucrainene.

Despre acest lucru s-a raportat pe canalul oficial de Telegram al lui Zelenski. "Începând de astăzi, la conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei vine o nouă echipă de conducere", a declarat el.

Noul comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei este Oleksandr Sîrskîi , care conduce Forțele Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei din 5 august 2019. El a fost la comanda directă a trupelor din apropierea Kievului la începutul invaziei rusești la scară largă și este, de asemenea, comandantul Grupului de forțe operaționale și strategice Khortitsia, care este responsabil de secțiunea estică a liniei de contact.

,,Are o experiență de mare succes în domeniul apărării - a condus operațiunea de apărare de la Kiev. De asemenea, are o experiență de succes în ofensivă - operațiunea de eliberare a Harkovului", l-a descris Volodimir Zelenski pe noul comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, el a subliniat că succesul Ucrainei în 2024 este posibil doar "dacă există schimbări eficiente la nivelul forțelor armate.

 

Cum a primit generalul Zalujnîi demisia?

 

,,În primele zile cele mai dificile ale Marelui Război, am rezistat unui inamic josnic și puternic. Am rezistat împreună. Lupta noastră continuă și se schimbă în fiecare zi. Sarcinile din 2022 sunt diferite de cele din 2024. Prin urmare, toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze și ea la noile realități. Pentru a învinge împreună'', a precizat Zalujnîi într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

În timpul mandatului său de comandant-șef, Valerii Zalujnîi a fost responsabil nu numai pentru planul de respingere a unei invazii rusești la scară largă, ci și pentru conducerea forțelor armate în cea mai dificilă perioadă în care acest plan a trebuit să fie pus în aplicare. El a condus armata ucraineană din primele zile ale celui mai mare război din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial până la 8 februarie 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel