Generalul Nicolae Ciucă a primit avizul parlamentarilor pentru a deveni Ministrul Apărării - Update

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale în Guvernul Orban, a primit, marţi, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, transmite Agerpres.

Decizia a fost luată cu 18 voturi "pentru", şase "împotrivă" şi o abţinere. La audieri a participat şi premierul desemnat Ludovic Orban. Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind trecerea în rezervă a generalului Nicolae Ciucă din Ministerul Apărării Naționale, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Generalul Nicolae Ciucă, a anunțat, vineri, că va trece în rezervă, după ce PNL l-a propus pentru funcția de ministru al Apărării în Guvernul Orban. Anunțul a fost făcut la ceremonia organizată în Parcul Carol cu ocazia Zilei Armatei Române.

PNL l-a propus săptămâna trecută pe Nicolae Ciucă pentru a conduce Ministerul Apărării în Guvernul Orban, transmite și Mediafax.

Generalul Nicolae Ciucă este căsătorit și are un copil. A intrat în MApN după ce a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu”, Sibiu, iar în august 1988 a fost numit comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat „Rovine”, Craiova până în martie 1989. A urmat scara ierarhică până în anul 2000 când a fost numit şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR. În anul 2001 a fost comandant al Batalionului 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR, participă la exerciţiul multinaţional “Dynamic Response”, Bosnia şi Herţegovina. Din iunie 2002 - ianuarie 2003  a fost comandant al batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom, Afganistan, iar în perioada ianuarie 2004 - iulie 2004  a fost comandant al batalionului infanterie participant la misiunea  din Irak. Din ianuarie 2014 până în octombrie 2014 a fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, iar de la 1 ianuarie 2015 a fost numit șef al Statului Major General. A fost vansat general pe 27 noiembrie 2015.

A urmat mai multe cursuri de specializare în diferite specializări iar în anul 2003 a devenit Doctor în ştiinţe militare cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale “, UNAP, Bucureşti.


A primit numeroase Distincţii şi decoraţii:

– Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare;
– Emblema de Onoare a Logisticii;
– Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene;
– Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 25 de ani de activitate;
– Emblema de Onoare a Medicinei Militare;
– Emblema de Onoare a Forţelor Navale;
– Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii;
– Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler;
– Emblema de merit "În Serviciul Armatei României" cls. a III-a;
– Emblema de merit "În Slujba Păcii" cls. a III-a;
– Emblema de Onoare a Statului Major General;
– Ordinul naţional "Pentru Merit" în grad de Ofiţer;
– Emblema Onoarea Armatei României;
– Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 20 de ani de activitate;
– Emblema de Onoare a Forţelor Terestre;
– Emblema de Onoare a Armatei României;
– Titlul onorific de "Militar Veteran" pentru militari;
– Emblema de merit "Ştiinţa Militară" cls. a I-a;
– Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 15 de ani de activitate;
– Ordinul naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler;
– Medalia Naţiunilor Unite.

Neînregimentat politic

 

Ministrul desemnat al Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, a declarat marţi că a acceptat să preia Ministerul Apărării cu condiţia de a nu deveni membru în niciun partid politic.

"Nu a fost o ofertă politică, a fost o propunere pe care am acceptat-o cu condiţia de a nu deveni membru în niciun partid politic. Am înţeles nevoia pentru continuitatea în linia profesionistă la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi în felul acesta am acceptat. (...) Nu a fost niciun ordin, a fost o solicitare pentru a putea să asigurăm tot ceea ce înseamnă partea aceasta de continuitate şi leadership la nivelul ministerului. (...) A fost o solicitare din partea preşedintelui României, care este comandantul forţelor armate, am înţeles-o ca atare şi în felul acesta a contat foarte mult", a spus Ciucă după audierile în comisiile de specialitate ale Parlamentului, întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut să preia această funcţie.

Întrebat cum va reuşi să rămână independent într-un guvern politic, el a răspuns: "Văzând şi făcând".

"Toate elementele care sunt cuprinse în programul de guvernare sunt acceptate la nivelul premierului şi de asemenea discutate cu ceilalţi potenţiali miniştri. Ca atare, am încredere că ceea ce este cuprins în programul de guvernare se poate derula şi desfăşura într-o linie tehnică în activitatea Ministerului Apărării Naţionale", a adăugat Ciucă.

Vezi și: Generalul Nicolae Ciucă și-a anunțat trecerea în rezervă dacă va ajunge ministrul Apărării

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel