”Aveau tot ce le trebuia pentru o apărare serioasă”. Generalul care a schimbat ritmul războiului din Ucraina. ”Până și unitățile ruse de elită au fugit”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Generalul-locotenent Oleksandr Sîrski
Generalul-locotenent Oleksandr Sîrski

Generalul-locotenent Oleksandr Sîrski a reușit să-l convingă pe Volodimir Zelenski de succesul al operațiunii de la Harkiv.

În schimb, campania din Sud a avut nevoie de un ”restart”, comandantul operațiunii, Andrii Kovalciuk, fiind schimbat în secret, pentru a nu da Moscovei ocazia de a clama o victorie în scop propagandistic.

Publicația Washington Post elaborat o reconstituire a ofensivei de la Harkiv și Herson, folosind inclusiv interviuri cu peste 35 de persoane - comandanți militari ucraineni și oficiali militari și politici din SUA și Europa.

 

Occidentalii - Sfat decisiv pentru eliberarea Hersonului

 

Foto: tancuri capturate de la armata rusă

La Herson, în timpul ocupației de luni de zile, rușii au săpat tranșee, au așezat câmpuri de mine și au construit apărări puternice. Înainte de a decide cum să procedeze cu operațiunea, comandanții ucraineni s-au întâlnit cu omologii lor americani și britanici în Germania, în iulie.

La acea vreme, ucrainenii aveau în vedere o contraofensivă mai largă pe întreg frontul de sud, inclusiv o descoperire către Zaporijjia. Americanii și britanicii și-au dat seama, după ce au efectuat simulări de luptă, că ucrainenii își vor epuiza capacitățile de luptă înainte de a atinge obiectivele ofensivei.

Nu aveau suficienti soldați și muniție. Ucrainenii au acceptat în cele din urmă sfatul și au lansat doar o ofensivă mai restrânsă spre Herson.

 

Planul generalului Sîrski

 

Foto: Generalul-locotenent Oleksandr Sîrski

Astfel, când deja devenea clar că forțele militare ale Moscovei consolidau zona de sud, iar un atac decisiv în Herson avea șanse mici de reușită, generalul-locotenent Oleksandr Sîrski a venit cu ideea unui contraatac în zona Harkiv, pe baza evaluărilor că această regiune de nord-est, în special orașele sale strategice Balaklia și Izium, era un punct vulnerabil pentru Rusia.

Sîrski a început să se gândească încă din primăvară cum să lanseze o ofensivă direct în teritoriul controlat de ruși dintr-o direcție neașteptată, la nord de Izium și Balaklia, încercuind acele două orașe. 

Când, în vară, pe baza simulărilor primite de la occidentali, comandanții ucraineni au primit ordin de la Statul Major al Armatei Ucrainene de a concepe variante de operațiuni de diversiune, pentru a „trage” forțele ruse departe de Herson, Sîrski știa care va fi propunerea sa, se arată în analiza publicației americane.

Generalul ucrainean a calculat că Ucraina nu-și putea permite pierderile care ar rezulta dintr-un atac direct asupra orașelor. În schimb, a plănuit să atace lzonele de la nord-vest de Izium și Balaklia și să-i forțeze pe ruși să se retragă. Viteza era importantă. Ucrainenii urmau să arunce în aer podurile de pontoane, sperând să-i păcălească pe ruși să se aștepte la un atac direct asupra Izjum.

„Inamicul nu se aștepta deloc să atacăm exact acolo unde am dat lovitura principală”, a spus Sîrski, care a comandat ofensiva de la Harkiv.

 

”Rușii aveau tot ce le trebuia pentru o apărare serioasă”

 

Foto ilustrativ: Zelenski, în vizită la Harkiv

Zelenski, conștient că Ucraina are nevoie de o mare victorie pe câmpul de luptă, a aprobat atacul.

Pregătirea a fost extrem de minuțioasă: în fața unei replici 3D a terenului din regiunea Harkiv, comandanții au parcurs misiunea pas cu pas.

Marți, 6 septembrie, dimineața devreme, o parte a Brigăzii 25 de Asalt, a intrat în acțiune. Ucrainenii au vizat pozițiile rusești cu sisteme de rachete cu mai multe M270 de fabricație americană. După ce au spart linia frontului, rușii au început să intre în panică. „Au intrat în panică pentru că am atacat toate pozițiile din prima linie deodată – linia frontului era uriașă – și au existat descoperiri peste tot”, a spus Oleh, unul dintre militarii intervievați de WP.

Când compania lui Oleh a intrat în sfârșit în centrul orașului Izium, ajungând acolo fără pierderi, trupele au găsit tancuri în stare de funcționare, rezervoare de combustibil pline, artilerie abandonată și tone de muniție. "Trupele ruse aveau tot ce le trebuia pentru o apărare serioasă, cu excepția dorinței de a lupta și a destui oameni. Până și unitățile de elită ruse care au rămas în zonă au fugit", a spus Oleh. Până la 10 septembrie, Ucraina eliberase 2.500 de kilometri pătrați în regiunea Harkiv.

 

Campania din Sud a avut nevoie de un ”restart”

 

Foto: Administrația Regională Herson

În timpul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei asupra Hersonului, comandamentul militar l-a înlocuit în secret pe șeful operațiunii, Andrii Kovalciuk, mai scrie The Washington Post.

Interlocutorul publicației, un oficial din guvernul ucrainean, a declarat că Kovalciuk „ nu și-a făcut treaba”, drept pentru care a fost înlocuit cu generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskii.

Remanierea nu a fost făcută publică pentru ca Rusia să nu aibă ocazia de a trâmbița o victorie, în scop propagandistic, însă oficialii americani au fost informați despre aceasta.

„Au fost oameni care probabil și-au pierdut răbdarea cu mișcarea ( lentă a armatei ucrainene — n.r.) din sud. A fost un început foarte bun și apoi a încetinit”, a declarat reporterilor un înalt oficial militar american.

Washington Post notează că Tarnavskii a aplicat principiile folosite de armata ucraineană în regiunea Harkiv, în timpul contraofensivei, atacând acolo unde rușii se așteptau mai puțin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel