Generalul american Ben Hodges: NATO nu ar trebui să părăsească Kosovo

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Generalul-locotenent (ret) Frederick Benjamin "Ben" Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR) susține că SUA ar trebui să aibă o strategie adecvată pentru Balcanii de Vest și a subliniat că NATO ar trebui să dea asigurări repetate că misiunea KFOR din Kosovo se va desfășura în continuare.

"Ar fi important ca UE, Regatul Unit, Statele Unite și NATO să aibă o poziție comună cu privire la ceea ce se întâmplă în Balcanii de Vest. Este în interesul tuturor să avem stabilitate economică și securitate sporită în regiune. Trebuie să lucrăm cu toții într-un mod compatibil, la toate problemele cheie ale UE.

Să fim serioși în ceea ce privește integrarea în UE și să găsim o modalitate de a sprijini eforturile Serbiei și ale altor țări de dezvoltare și modernizare. Cred că SUA ar trebui să aibă strategia potrivită pentru regiune, nu orice strategie de tranziție și vreau, de asemenea, să subliniez că NATO trebuie să precizeze, din nou și din nou, că misiunea KFOR este aici pentru a rămâne și nu va părăsi Kosovo", a declarat generalul într-un interviu acordat agenției Kosovo Online.

Generalul Hodges este convins că forța KFOR contribuie semnificativ la reducerea tensiunilor dintre diferitele grupuri etnice, acesta fiind principalul motiv pentru care NATO trebuie să o mențină o perioadă cât mai lungă de timp și nicidecum să o reducă.

 

Discuții Serbia - Kosovo

 

Referitor la optimismul privind dialogul dintre Kosovo și Serbia, Hodges a afirmat că există motive și că liderilor celor două părți ar trebui să li se acorde șansa de a negocia.

"Acest lucru este important și cred că Statele Unite ar trebui să sprijine procesul, să lucreze îndeaproape cu UE și cu alte țări. Regatul Unit, desigur, trebuie să susțină aceste eforturi pentru că este o competiție, iar dacă Occidentul nu este acolo pentru a concura, atunci China și Rusia vor umple acest gol și nu văd un rezultat pozitiv pentru tinerii din regiune".

Întrebat dacă va avea loc o întâlnire Kurti - Vucic, fostul general american a spus că este important ca cei doi lideri să se întâlnească și a subliniat necesitatea ca aceștia să fie protejați de influențele externe.

"Nu trebuie trase linii roșii și nu avem nevoie de lecții de la cei care nu au niciun interes ca Serbia și Kosovo să își normalizeze relațiile", a declarat textual Hodges.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel