General polonez în retragere: Criza migrației din Polonia este „o nouă găselniță a lui Putin”, după modelul din Crimeea

Ionel Copcea |
Data publicării:
Armata Poloniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Armata Poloniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Fostul comandant al unității speciale poloneze GROM, generalul Roman Polko, a declarat, pe 08.11.2021, că NATO ar trebui să trateze criza migrației de la granița polono-belarusă în același mod ca invazia “omuleților verzi” în Crimeea din 2014.

Generalul în retragere a comentat astfel situația de la granița dintre Polonia și Republica Belarus. Ministerul polonez al Apărării a informat că există amenințări cu deschiderea focului în direcția polițiștilor de frontieră din Polonia. Potrivit lui Roman Polko, astfel de provocări vor conduce, mai devreme sau mai târziu, la declașarea de ostilități reale.

“În condiții de luptă, dacă cineva ar îndrepta o armă spre mine, aș trage”, a precizat generalul.

“Desigur, experiența și cunoașterea condițiilor le permit grănicerilor și soldaților polonezi să răspundă corect la astfel de provocări, dar există temeri că aceste situații ar putea scăpa de sub control. Și despre asta este vorba în regimul lui Lukașenko”, a spus Polko.

 

„Invazia omuleților verzi ca în Crimeea”

 

Potrivit fostului comandant al forțelor speciale poloneze, în această problemă este necesară o reacție din partea NATO. 

“Frontiera estică a Poloniei este și frontiera estică a NATO. Alianța ar trebui să sublinieze cu tărie că nu va permite și aici invazia omuleților verzi la fel ca în Crimeea. Convențiile internaționale stipulează că o persoană înarmată cu un pistol, dar fără semen de identificare, trebuie tratată ca un bandit obișnuit. Iar un astfel de avertisment ar trebui să fie transmis - există o linie roșie subțire, care a fost deja trecută!”, a menționat generalul polonez. 

El a subliniat că o poziție a NATO în această problemă este cu atât mai necesară, cu cât avioanele cu migranți sosesc în Republica Belarus inclusiv de pe teritoriul Turciei, care este țară membră a Alianței.

“Avem nevoie, de asemenea, de o blocadă puternică a Federației Ruse și a Republicii Belarus de către statele UE, deoarece toată această destabilizare a Europei și a regiunii noastre are ca scop distragerea atenției de la ceea ce se întâmplă în Ucraina și Orientul Mijlociu, unde Putin își începe următoarele acțiuni ofensive”, a declarat Roman Polko.

Acesta consideră că “atunci când Europa va fi ocupată de migranți, va exista o nouă acțiune marca Putin, așa cum a fost în Georgia, în Donbas și în Crimeea”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel