General american: Înfrângerea Rusiei în Ucraina sau conflict înghețat. Ucraina trebuie să reziste iar o nouă contraofensivă e posibilă în 2025

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Tehnică rusă distrusă în Ucraina. Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tehnică rusă distrusă în Ucraina. Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ucraina trebuie să câștige, iar lumea trebuie să împiedice o situație în care să fie pur și simplu inclusă pe lista zonelor gri cu conflicte înghețate, deoarece astfel de zone sunt periculoase. Acest lucru a fost declarat de Douglas Lute, un general în retragere din armata SUA și ambasador al SUA la NATO în perioada 2013-2017.

Într-un interviu acordat jurnalistei Eka Magaldadze pentru redacţia de limba ucraineană a Vocea Americii, Lute a prezentat viziunea sa asupra victoriei Ucrainei:

,,Ucraina trebuie să recupereze teritoriile ocupate. Numai așa ar fi o demonstrație completă pentru Vladimir Putin și aliații săi că au eșuat. Și, mai mult, o demonstrație pentru poporul rus că Kremlinul a pierdut", a precizat Douglas Lute

În schimb, conflictul înghețat, spune Lute, nu este o victorie nici pentru Ucraina și nici pentru Occident în același timp.

 

Ucraina nu trebuie să devină un conflict îngheţat

 

,,Înfrângerea finală a Rusiei în Ucraina ar trebui să însemne că, acolo unde a făcut alți pași pentru a crea conflicte înghețate, pentru a cuceri ilegal teritorii suverane, ca în Osetia de Sud și Abhazia, sau ca în Transnistria din Moldova, ar trebui să fie, de asemenea, trasă la răspundere pentru acești pași", a spus generalul.

În același timp, a adăugat el: "Dar, înainte de toate, trebuie să câștigăm în Ucraina. Și cred că, dacă acceptăm altceva decât victoria în Ucraina, dacă devine un conflict înghețat, atunci putem pur și simplu să-l adăugăm la lista de conflicte înghețate începute de Vladimir Putin".

În schimb, aliații trebuie să-i demonstreze președintelui rus că nu sunt dispuși să tolereze conflicte înghețate, subliniază și reiterează generalul: "Pe scurt, acest lucru înseamnă că Ucraina trebuie să câștige".

 

Anul 2024 în Ucraina este o pregătire pentru o contraofensivă în 2025


Potrivit lui Lute, în 2024, Rusia va încerca să bifeze unele câștiguri tactice de-a lungul liniei de contact. El nu vede situația din Avdiivka ca pe un avantaj sau un dezavantaj strategic pentru niciuna dintre părți. "Este un avantaj tactic pentru partea rusă", spune generalul Lute.

Rusia plătește un preț extrem de mare pentru astfel de victorii, amintește Lute. "Mai ales cu vieți omenești.

"Vestea bună este că nici eu nu cred că rușii au o capacitate ofensivă semnificativă", spune generalul.

,,Cred că, în general, pot obține unele succese tactice, din nou, succese relativ mici în zone limitate, dar nimic semnificativ, pentru că au suferit pierderi uriașe. Așa că în acest an cred că vom vedea câștiguri minime de ambele părți. Dar adevărata întrebare este, de asemenea, ce fac ambele părți în spatele liniei de front", a precizat Douglas Lute.

Potrivit generalului american, anul acesta nu vor exista realizări majore de ambele părți. Dar el se așteaptă ca Ucraina să se afle într-o poziție mai bună în următorul an, 2025: Ar trebui să se consolideze capacitățile ofensive, astfel încât anul viitor Ucraina să poată străpunge apărarea puternică a Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel