Găgăuzia amenință că își va declara independența dacă Moldova face pași spre Unirea cu România. Bașcana pro-rusă îl atacă pe premierul Ciolacu

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei. Photo source: Kremlin.ru via News.ro
Președintele rus Vladimir Putin și Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei. Photo source: Kremlin.ru via News.ro

Bașcana pro-rusă a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guțul, a avertizat vineri Chișinăul că regiunea își va declara independența în cazul în care Republica Moldova va alege să se unească cu România, relatează Agerpres, care citează EFE.

"În cazul în care autoritățile moldovene actuale optează pentru unificare (cu România), regiunea autonomă Găgăuzia nu va rămâne pasivă (...) Orice inițiativă de unificare va duce la declanșarea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei și la reinstaurarea statului independent Găgăuzia", a scris Guțul pe Telegram.

Ea a reacționat astfel la un mesaj al prim-ministrului român Marcel Ciolacu transmis cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România. În acest mesaj, Ciolacu a descris Ziua Unirii Basarabiei cu România drept "o sărbătoare a sufletului românilor de pe ambele maluri ale Prutului (...) în care sărbătorim actul istoric de la 27 martie 1918, prin care s-a îndeplinit dorința românilor basarabeni de a se reuni cu patria mamă după un secol de ocupație țaristă".

Totodată, într-un interviu acordat săptămâna aceasta la DC News, Marcel Ciolacu a reafirmat faptul că este adeptul unei Uniri cu Republica Moldova sub umbrela Uniunii Europene.

Guțul a criticat declarația premierului român, afirmând că acesta "uită că în țara noastră trăiesc și moldoveni, ruși, găgăuzi, bulgari și alte zeci de naționalități".

"Pentru majoritatea locuitorilor țării noastre, există o singură patrie, Moldova. Este casa noastră comună, în care reușim să stabilim relații interetnice armonioase și concordie civilă", a adăugat ea.

Bașcana Găgăuziei a subliniat că această regiune autonomă respectă România și cultura română și dorește să dezvolte relații economice și culturale strânse cu această țară, dar așteaptă, în schimb, "respectul corespunzător pentru statul moldovenesc și pentru statutul juridic special al Găgăuziei".

"Nu degeaba Găgăuzia este numită ancora independenței Moldovei. Suntem adevărați patrioți ai Moldovei și vom continua să apărăm suveranitatea acesteia", a conchis ea.

Pro-rusa Guțul, fostă membră a partidului prorus Șor, interzis în Republica Moldova, a obținut 52,34% din voturi în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan, adică șef al executivului în regiunea Găgăuzia, desfășurate anul trecut.

Găgăuzii, de origine turcică și de credință ortodoxă, vorbesc în mare parte limba rusă și se opun unei posibile integrări cu România vecină, opțiune pe care o consideră suficientă pentru a-și declara independența, notează EFE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel