G20 fără Putin. Luni are loc întâlnirea de referință Biden - Xi. Casa Albă caută cooperarea în privința ”provocărilor transnaționale”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În perioada 15-16 noiembrie, pe insula Bali din Indonezia va avea loc un summit de două zile al șefilor de stat ai G20.

Pentru astăzi este programat cel mai important eveniment „în preambulul”  summit-ului: întâlnirea președintelui american Joe Biden cu liderul Republicii Populare Chineze, Xi Jinping.

Summitul G20 de la Bali este cea de-a 17-a întâlnire a șefilor de stat ai G20, care include UE  și 19 state ( Argentina, Australia, Brazilia, Germania, India, Indonezia, Italia, Canada, China, Marea Britanie). Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia, Franța, Coreea de Sud, Africa de Sud, Japonia, Arabia Saudită), care reprezintă cele mai mari economii din lume. Ponderea lor reprezintă aproximativ 80% din produsul mondial brut, până la 77% din volumul comerțului internațional, două treimi din populația lumii.

 

Biden - Xi

 

Cea mai importantă întâlnire desfășurată în marja acestui summit-ului este fără îndoială cea dintre Joe Biden și Xi Jinping, care vor avea loc pe 14 noiembrie și începe în jurul orei 11:30 București (ora 17:30 în Bali).

Raportul dintre SUA și China evoluează de la o rivalitate comercial-economică spre o rivalitate strategică, bazată pe competiția în domeniile tehnologiilor militare și avansate, precum cipurile de înaltă tehnologie.

Relațiile celor două state este la un punct de minim, fapt relevat și de Strategia Națională de Apărare a SUA publicată în octombrie 2022. Documentul SUA cataloga creșterea puterii militare și economice a Chinei ca fiind principala amenințare la adresa securității Americii: „(China n.r) este cea mai serioasă și sistemică provocare la adresa securității naționale a SUA”.

Liderii celor două țări intenționează, totuși, să creeze condițiile pentru îmbunătățirea canalelor de comunicare”. „Interesele noastre se suprapun, în special în ceea ce privește provocările transnaționale”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

„Canalele noastre de comunicare cu China vor rămâne deschise pentru a preveni conflictele”, asigura și Biden, înainte de a ajunge în Indonezia

Totuși, CNN numește discuțiile de referință dintre Biden și Xi „o întâlnire cu mize mari și așteptări scăzute”. „SUA și China nu sunt de acord în aproape toate problemele importante – de la Taiwan, războiul din Ucraina, Coreea de Nord și transferul de tehnologie până la formarea ordinii mondiale”, amintește CNN.

Cu toate acestea, cel puțin încercarea de a negocia între Biden și Xi Jinping pe fundalul izolării lui Putin pare o nouă lovitură pentru liderul rus, cred experții.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel