Frontul nebăgat în seamă – operațiile ucrainene de partizani din partea ocupată a regiunii Zaporojie - ar putea lăsa din nou Peninsula Crimeea fără apă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Se pare că, weekendul trecut, a fost unul reușit pentru partizanii ucraineni care acționează în zona ocupată a regiunii Zaporojie. În timp ce mare parte din oamenii obișnuiți se relaxează la sfârșit de săptămână, partizanii ucraineni au reușit să deraieze un tren blindat să distrugă un pod important și, foarte probabil, au contribuit la lovirea cu succes a unui depozit cu muniție rusesc.

Surse media ucrainene au informat că pe 2 iulie, la periferia orașului Melitopol, un tren blindat rusesc încărcat cu muniție a fost distrus de mișcarea de rezistență.

Tot Melitopolul a fost scena și a unei puternice lovituri executate de forțele ucrainene cu sisteme de artilerie cu rază mare de acțiune. În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, un depozit rusesc de muniție aflat pe aerodromul din localitate a fost lovit cu aproximativ 30 de proiectile lansate, potrivit analiștilor militari, de la peste 70 de km, cu sistemele americane HIMARS recent primite.

„La trei dimineața și la cinci dimineața s-au tras peste 30 de focuri în baza militară a Federației Ruse. Astăzi, rasiștii încearcă să găsească și să scoată echipamentul supraviețuitor, dar nimic nu a supraviețuit... Acum, întregul orașul este învăluit de depozite de fum, combustibil și lubrifianți, care se aflau pe teritoriul bazei aeriene de transport [de la Melitopol – nota autorului], a declarat primarul Melitopolului, Ivan Fedoriv.

Weekendul s-a încheiat cu distrugerea unui pod feroviar, care lega localitățile Melitopol și Tokmak, ultima fiind un veritabil nod de comunicații, aflat la aproximativ 25 de km de linia frontului, din care forțele ruse distribuiau muniții, echipamente, tehnică de luptă și alimente către trupele din regiunea Zaporojie, aflate în prima linie.

Între timp, pe frontul de est, forțele ucrainene s-au retras din Lisiceansk, fiind înconjurate din trei direcții – nord, est și sud - zona nepermițând o rezistență mai îndelungată, cum a fost la Mariupol și Severodonețk.

Pierderea Lisiceanskului, care în concepția Moscovei permite declararea unei așa-zise eliberări a întregii regiuni Lugansk și validarea unui eventual așa-zis referendum de independență cu întreaga populație a regiunii, era inevitabilă datorită raportului de forțe clar în favoarea celor rusești.

Dar în timp ce Moscova a concentrat forțe impresionante pentru cucerirea în totalitate a regiunilor Lugansk și Donețk, se pare că pierde din vedere regiunea Zaporojie, unde au dislocat doar 13 – 15 grupuri tactice de luptă, unul la aproximativ 8-10 km.

Forțele ucrainene au mai exploatat în august-septembrie 2014 o astfel de situație, când separatiștii au concentrat în zona Ilovaisk multe forțe pentru o contraofensivă, slăbind frontul în alte direcții. Atunci ucrainenii au reușit să mute linia frontului din zona Mariupolului (aflat destul de departe de Ilovaisk) cu 10 km, scoțând orașul în afara razei de lovire a artileriei ușoare.

În condițiile de astăzi, nu este exclus ca forțele ucrainene, cu sprijin masiv de tehnică occidentală, să încerce să taie în două  forțele ruse, pe direcția nord – sud, în regiunea Zaporojie, având ca punct de plecare zona localității Orikhiv, trecând prin Tokmak și ajungând la Marea Azov prin Melitopol și prin estuarul Melitopolului.

Dacă o astfel de operație este declanșată și reușește, trupele ruse aflate la sud de Nistru (pe malul stâng al fluviului) în regiunea Herson sunt amenințate, iar peninsula Crimeea ar putea pierde din nou alimentarea cu apă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel