Frontul din Ucraina devine oficial ''câmp de luptă'' între sistemele de arme controlate de la distanţa (Foto/Video): Dronele de tip FPV se confruntă acum cu vehicule terestre fără pilot

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
O dronă FPV ucraineană lovește o platformă terestră rusă în apropiere de Avdiivka, în martie 2024.
O dronă FPV ucraineană lovește o platformă terestră rusă în apropiere de Avdiivka, în martie 2024.

Războiul dronelor din Ucraina a devenit un aspect semnificativ al conflictului cu Rusia, arătând modul în care evoluează acest război. Utilizarea dronelor de către Ucraina a evoluat destul de repede în timpul conflictului, adaptându-se la dinamica schimbătoare a câmpului de luptă. În contextul în care Ucraina se confruntă cu o invazie rusă, dronele au devenit cruciale în strategia de apărare a ucrainenilor, evidențiind importantă şi utilitatea pe care acestea au căpătat-o pe câmpul de luptă. Recent, operatorii ucraineni de drone kamikaze FPV au lovit două drone terestre rusești în regiunea Donețk. Imagini care au surprins confruntarea între cel două tipuri de drone de luptă - unele aeriene şi celelalte terestre - au fost publicate pe reţele de socializare.

Sâmbătă, 16 martie, voluntarul și bloggerul ucrainean Serhii Sternenko a publicat o înregistrare video care arată cum o dronă ucraineană lovește o platformă terestră rusă în apropiere de Avdiivka. Platforma terestră rusă a fost distrusă de soldații Brigăzii 53 Mecanizată a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Platforma terestră rusească pe șenile transporta probabil cutii cu muniție pentru arme de calibru mic sau alte arme pentru infanterie, cum ar fi grenade.

O platformă terestră rusă similară, utilizată pentru misiuni de evacuare și logistică, a fost reperată anterior în apropiere de Avdiivka. 

O altă platformă terestră rusă pe un șasiu pe roți a fost lovită de o dronă FPV controlată de un operator al unei companii de drone de atac a Brigăzii 79 de Asalt a Forțelor Armate ale Ucrainei în Novomikhailivka, lângă Mariinka.

Materilul video a fost publicat pe 14 martie de către militarii ucraineni care apără această parte a liniei frontului. Aceasta nu este prima dată când platformele terestre rusești fără pilot la bord au fost distruse în regiunea Donețk.

În special, în decembrie, un operator de drone din Brigada 110 Mecanizată a folosit o dronă FPV pentru a lovi un vehicul terestru fără pilot rusesc în timp ce acesta se deplasa pe un drum accidentat spre pozițiile rusești din zona industrială Avdiivka.

În timpul războiului ruso-ucrainean, dronele FPV sunt folosite ca ''arme kamikaze'', fiind echipate cu diferite tipuri de focoase, precum și pentru a lansa muniție asupra poziţiilor ruseşti, după care drona se întoarce la locul de unde a fost lansată.

Recent, Oleksandr Kamișin, ministrul ucrainean al industriei strategice, a anunțat că 2024 este anul dronelor terestre. Războiul din Ucraina a adus certitudinea faptului că orice viitor conflict va fi marcat de utilizarea intensivă a sistemelor de arme fără pilot/echipaj.

Oleksandr Kamișin a spus că în acest an, ucrainenii vor auzi mai multe despre sistemele robotizate de la sol pe câmpul de luptă.

,,Anul trecut am văzut drone în aeriene la scară largă, le-am văzut apoi pe mare. Anul acesta va fi anul în care le vom vedea la sol. Anul acesta vom auzi mai multe despre sistemele robotizate la sol", a spus ministrul Strategiei și Industriei la forumul „Ucraina.2024”.

Comandantul-șef adjunct al Forțelor Armate ale Ucrainei, Vadîm Sukharevskîi, a confirmat că Ucraina se va baza pe sistemele fără pilot.

„(Flota de drone - n.r.) va fi un pumn puternic, care va rezolva sarcini reale pe câmpul de luptă, care va fi un umăr de încredere pe care se vor sprijini brigăzile noastre în luptă, va fi elementul care va face posibil să răspundem asimetric la acțiunile inamicului și să-i producem maxim de pierderi", a spus el la forumul desfășurat la sfârșitul lunii februarie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel