S-a deschis frontiera de la Rafah, dintre Gaza și Egipt. România: Rămânem în strânsă legătură cu Israelul și Egiptul pentru evacuarea cetățenilor români

Harta Fâșia Gaza / ISW
Harta Fâșia Gaza / ISW

Zeci de cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt prin punctul de frontieră de la Rafah, deschis pentru prima oară pentru trecerea persoanelor în a 26-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas, a relatat de la faţa locului un jurnalist al agenţiei France Presse, citat de Agerpres.

Acordul a fost mediat de Qatar, spun sursele Reuters. Qatar a mediat un acord între Egipt, Israel și Hamas, în coordonare cu SUA, pentru a permite deplasarea deținătorilor de pașapoarte străine și a unor persoane grav rănite din Gaza.

Până la 500 de deținători de pașapoarte străine vor trece miercuri prin Rafah, mai spun sursele Reuters. Există o listă cu până la 500 de persoane care ar părăsi Fâșia Gaza, dar că nu se așteaptă ca toți să ajungă miercuri. Aproximativ 200 de persoane așteptau miercuri dimineața de partea palestiniană a graniței.

Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile, comunică MAE român.

 

România, în contact cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români

 

Ministerul de externe de la București anunță că, pentru început, ”va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza”.

”MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români și a familiilor acestora”, se mai arată în comunicatul MAE.

Conform unui prim anunţ marţi seară, terminalul urma să permită trecerea doar a răniţilor, dar responsabili egipteni şi palestinieni de la punctul de frontieră au indicat miercuri dimineaţă că în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini vor primi şi ei permisiunea de a părăsi enclava.

O listă cu numele, naţionalitatea şi numărul de paşaport a fost publicată de administraţia părţii palestiniene a terminalului.

Potrivit unui responsabil palestinian al terminalului, 88 de răniţi, printre care 40 de copii, femei şi bătrâni, urmau să fie evacuaţi pe la Rafah pentru a fi îngrijiţi în spitale din Egipt.

Youtube video image


''Copiii şi unii bătrâni vor avea însoţitori cu ei'', a adăugat responsabilul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că ministerul a înaintat Egiptului o listă cu 4.000 de răniţi care au nevoie de îngrijiri ce nu pot fi asigurate în Fâşia Gaza.

''Sperăm că vor putea să plece în zilele următoare, pentru că au nevoie de intervenţii chirurgicale ce nu pot fi efectuate în Gaza. Trebuie să le fie salvate vieţile'', a subliniat el. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel