Frăția sovietică. Trupele ruse și belaruse au început manevre lângă granița cu Polonia. La exercițiul OTSC participă cinci state ale fostei URSS

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În Belarus, lângă granița cu Polonia, au început vineri exercițiile militare ”Combat Brotherhood 2023”, desfășurate sub egida CSTO/OTSC, organizația militară formată din șase state post-sovietice, conduse de Rusia.

La manevre vor lua parte 2.500 de militari din cinci state, dar notăm absența Armeniei care, deși este și ea membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă OTSC, nu va lua parte la exerciții.

Manevrele actuale, care au loc și în regiunile de graniță Brest și Hroden din vestul Belarusului, vor crește probabil și mai mult tensiunea la granița cu Polonia, subliniază Bloomberg.

La exercițiu, denumit ”Combat Brotherhood 2023”, vor participa militari din Rusia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, adică țări ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, a informat agenția rusă TASS .

Actualul exercițiu va dura până pe 6 septembrie și are loc în timpul invaziei rusești a Ucrainei, în curs de un an și jumătate, în timpul căreia rușii folosesc și teritoriul belarus. Cu toate acestea, președintele belarus Alexandru Lukașenko a învinuit constant Occidentul pentru escaladarea tensiunilor din regiune.

„Țările NATO își continuă cu insistență politica de expansiune, își consolidează prezența militară în jurul Belarusului, efectuează constant exerciții provocatoare la granițele noastre”, a spus el, citat de agenția BelTA . „Liderii Poloniei și ai statelor baltice acuză Belarusul de intenții mitice agresive”, s-a plâns și Lukașenko.

Unii soldați belaruși se antrenează în prezent în Rusia și se antrenează și în manipularea rachetelor balistice Iskander-M, a menționat postul polonez TVP , adăugând că Moscova a predat Armatei belaruse încă una dintre aceste rachete, în această săptămână.

Varșovia a început recent să crească drastic numărul de soldați la granița cu Belarus și a anunțat deja de la jumătatea lunii august că va disloca 10.000 de soldați în apropierea frontierei comune cu Belarus din cauza riscului crescut de securitate.

Gestul polonezilor se justifică prin numărul ridicat de migranți pe care Minsk-ul îi trimite peste graniță, prezența mercenarilor ruși din gruparea lui Wagner și potențialul pericol de agresiune militară.

Preocupările au fost sporite la începutul lunii august de un incident în care două elicoptere militare din Belarus au zburat pentru scurt timp în spațiul aerian polonez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel