Cel mai respectat general al Franţei vrea ca U.E să aibă o apărare colectivă proprie

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Şeful Statului Major interarme al Franţei, generalul Francois Lecointre
Şeful Statului Major interarme al Franţei, generalul Francois Lecointre

Este "urgent" ca Europa să aibă o apărare colectivă proprie pentru a-şi asigura autonomia strategică în contextul "punerii în discuţie a multilateralismului" şi al "fragilizării alianţelor", a declarat luni şeful Statului Major al armatei franceze.

''Un lucru este sigur: viitorul apărării ţărilor de pe continent nu poate fi conceput în afara cadrului european'', a declarat generalul Francois Lecointre la Universităţile de vară pentru apărare (UED, 10-11 septembrie) la Versailles-Satory, în suburbiile pariziene, relatează AFP.

''Într-un context de punere sub semnul întrebării a multilateralismului, de fragilizare a alianţelor şi de basculare spre un nou centru de gravita mondial situat între Statele Unite şi Asia, continentul va trebui să înfrunte singur şi - din ce în ce mai mult - prin forţe proprii toate tipurile de ameninţări: terorism, război hibrid, război cibernetic, migraţie", a spus el.

"Scopul este clar: să reuşim să construim împreună o autonomie strategică europeană", a subliniat generalul Lecointre, estimând că este ceva 'urgent ".

UE încearcă să se adapteze în faţa intenţiei declarate a preşedintelui Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei

Un Fond european de Apărare va fi înfiinţat în 2019 pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi pentru a promova independenţa strategică a UE.

Parisul a lansat, de asemenea, împreună cu opt ţări, între care Germania, o iniţiativă europeană de intervenţie (IEI) pentru intensificarea schimburilor între statele majore din aceste ţări, astfel încât să fie în măsură să efectueze rapid o operaţiune militară, o evacuare a cetăţenilor sau pentru a acorda asistenţă în caz de dezastru.

''Europa Apărării este acum un imperativ, prin realism, pragmatism, aproape prin evidenţe'', a subliniat, de asemenea duminică, ministrul francez al apărării Florence Parly la un dineu organizat în cadrul UED .

"Noi îl auzim pe preşedintele Statelor Unite, citim mesajele lui pe Twitter (...): toate spun un lucru clar: nu vom putea să ne adăpostim veşnic în spatele paravanului american", a avertizat ea.

"Statele Unite sunt aliaţii noştri, sunt prietenii noştri ... iar Alianţa atlantică va rămâne pilonul securităţii transatlantice. Dar astăzi îndoiala este permisă. Statele Unite vor fi întotdeauna alături de noi, peste tot şi în toate circumstanţele?'', a întrebat ministrul francez.

"O mişcare a început, poate fi inexorabilă, fără îndoială ea nu depinde nici de un şef de stat şi nici de rezultatele unor alegeri", a avertizat ea.

Alături de ministrul francez, omologul său german Ursula von der Leyen a ţinut să-şi reafirme încrederea în parteneriatul transatlantic, calificând ''autonomia strategică'' europeană drept o ''exigenţă pe care trebuie să ne-o stabilim''.

"Am stabilit obiectivul ca guvern federal să rămânem transatlantici şi, în acelaşi timp, să devenim mai europeni", a spus ea.

''NATO rămâne indispensabilă pentru apărarea colectivă şi securitatea Europei. Acest lucru nu se va schimba, chiar dacă actualul guvern al Statelor Unite veghează mai atent asupra intereselor ţării sale", a adăugat Ursula von der Leyen.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel