Franța va trimite în curând primii instructori militari în Ucraina: Accentul va fi pus pe instruirea geniștilor și a personalului tehnic

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armata Franței, sursă foto: Ministère des Armées @Ministerul Apărării de la Paris
Armata Franței, sursă foto: Ministère des Armées @Ministerul Apărării de la Paris

Franța este foarte aproape să trimită instructorii militari în Ucraina pentru a participa la pregătirea personalul militar ucrainean, după cum a informat Reuters citând surse diplomatice. Parisul speră să formeze și să conducă o coaliție de țări care își vor trimite specialiștii în Ucraina, în pofida temerilor unor aliați că o astfel de mișcare ar putea duce la un conflict direct cu Rusia.

Doi diplomați au spus că Franța va trimite mai întâi o echipă mică de militari în Ucraina pentru a evalua situația, urmată de câteva sute de instructori. Potrivit surselor, accentul va fi pus pe instruirea geniștilor și a personalului tehnic care deservește echipamentele militare, inclusiv avioanele occidentale.

În plus, Franța intenționează să finanțeze, să înarmeze și să antreneze o brigadă ucraineană de infanterie moto, potrivit interlocutorilor agenției. Unul dintre diplomați a adăugat că s-a ajuns la acorduri serioase pe această temă și ar putea fi făcute declarații oficiale încă de săptămâna viitoare.

 

Anunțul oficial al Parisului este posibil încă de la începutul lunii iunie

 

Nu este exclus ca Parisul să își anunțe decizia chiar în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Franța, adică pe 6 iunie, când acesta va ajunge în capitala franceză pentru a marca cea de-a 80-a aniversare de la debarcarea Aliaților în Normandia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Despre posibila trimitere de instructori în Ucraina scrie și ziarul parizian Le Monde. Potrivit surselor sale, ambele țări vor organiza o serie de consultări în zilele următoare, astfel încât președintele francez Emmanuel Macron să poată indica cerințele specific ale acestei inițiative în timpul vizitei lui Zelenski.

Reamintim că, la sfârșitul lunii februarie, Macron a admis posibilitatea de a trimite trupe europene în Ucraina. După aceasta, o serie de țări occidentale și NATO au declarat că nu iau în considerare o astfel de posibilitate. Autoritățile ucrainene au explicat apoi că vorbesc despre posibila trimitere de instructori pentru a instrui militarii Forțelor Armate ucrainene.

 

„Trimiterea instructorilor este inevitabilă”

 

Șeful Statului Major Întrunit al Forțelor Armate ale SUA, generalul Charles Brown, a declarat pe 17 mai că pentru el trimiterea de instructori „pare inevitabilă”. În același timp, acesta a menționat că astfel de acțiuni ar pune acum în pericol viața instructorilor, ceea ce ar forța Ucraina să-și folosească sistemele de apărare antiaeriană pentru a proteja specialiștii străini, mai degrabă decât pentru propria infrastructură critică.

La sfârșitul lunii mai, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Alexander Syrsky, a declarat că a semnat documentele care le-ar permite primilor instructori francezi să viziteze centrele de instruire ucrainene și să se familiarizeze cu infrastructura și personalul acestora.

În replică, secretarul de presă al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că dacă trupele NATO sunt trimise în Ucraina, un conflict între Federația Rusă și alianță va deveni inevitabil.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel