Franţa suplimentează ajutorul și spune că va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează Agerpres și AFP. Preşedintele Zelenski se află la Paris, în cadrul unui mini-turneu european care l-a purtat în Italia şi Germania. 

Franța a declarat că va trimite zeci de vehicule blindate și tancuri ușoare, inclusiv vehicule de luptă AMX-10RC, în Ucraina în săptămânile următoare.

"În următoarele săptămâni, Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, inclusiv AMX-10RC", se arată într-un comunicat comun.

Anunţul făcut duminică este unul nou, a precizat un consilier de la Palatul Elysée, fără a oferi alte detalii.

Parisul îşi concentrează de asemenea "eforturile pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană ale Ucrainei", subliniază declaraţia comună.

 

Avioane de luptă, încă un subiect delicat



Franţa a livrat deja sisteme antiaeriene Mistral cu rază scurtă de acţiune şi Crotale cu rază medie de acţiune şi examinează împreună cu Italia livrarea unor sisteme sol-aer SAMP/T mai sofisticate, a reamintit Palatul Elysée.

Sistem antiaerian cu rază scurtă de acţiune Crotale.

În ceea ce priveşte solicitarea ucraineană pentru avioane de luptă, aceasta "este puţin prematură", a reiterat un consilier al preşedintelui Macron, amintind că aceasta necesită mai întâi pregătirea piloţilor, un proces lung şi complex.
”Pe lângă contribuţia sa naţională, Franţa participă activ la măsurile Uniunii Europene şi ale NATO în ceea ce priveşte asistenţa militară pentru Ucraina şi pregătirea soldaţilor ucraineni”, conform declaraţiei comune.

Pe parcursul anului 2023, se are în plan antrenarea a 2.000 de ucraineni în Franţa şi a aproape 4.000 în Polonia, unde Parisul a dislocat peste 200 de soldaţi în acest scop.

Pe plan diplomatic, cei doi preşedinţi s-au pronunţat duminică seara în favoarea unor noi sancţiuni şi pentru continuarea întăririi legăturilor între Ucraina, NATO şi Uniunea Europeană.
"Ucraina şi Franţa sunt de acord asupra necesităţii de a creşte presiunea noastră colectivă asupra Rusiei prin noi sancţiuni pentru a slăbi capacitatea acestei ţări de a-şi continua războiul ilegal de agresiune".

Franţa reafirmă dreptul Ucrainei de a-şi alege aranjamentele de securitate şi doreşte să ajute "Ucraina să îşi continue drumul către familia euro-atlantică".

La rândul său, Germania a anunțat sâmbătă 2,7 miliarde de euro ajutor militar pentru Ucraina, cel mai mare pachet de acest fel de la invazia Rusiei, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev atâta timp cât este necesar.

Ajutorul german va include 20 de vehicule blindate Marder și 30 de tancuri Leopard 1, 18 obuziere cu roți, 4 sisteme de apărare aeriană IRIS-T-SLM , 12 lansatoare IRIS-T-SLS și sute de rachete ghidate pentru acest sistem.

Berlinul intenționează să transfere până la 200 de drone de recunoaștere., dar și 100 de vehicule de luptă, care sunt destinate în primul rând transportului de trupe pe front și mai mult de 100 de vehicule de sprijin logistic.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel