Franța va dubla numărul de obuze furnizate Ucrainei. Rusia anunță că va crește producția de muniție de până la opt ori

Cătălin Costea |
Data publicării:

Franța își va dubla numărul de obuze de calibru 155 mm furnizate Ucrainei, până la aproximativ 2.000 de proiectile pe lună, după cum a declarat ministrul francez al Forțelor Armate, Sebastien Lecornu, într-un interviu din 28 martie acordat pentru Le Figaro.

Majorarea contribuției Franței vine în contextul în care, pe 20 martie, miniștrii de externe și apărării din UE au aprobat inițiativă de a furniza Ucrainei în acest an, în comun, un milion de obuze de 155 mm pentru gama diversificată de obuziere autopropulsate primite de aceasta de la statele europene și SUA.

Cantitatea mare de muniție este necesară întrucât Ucraina utilizează în medie 110.000 de obuze de 155 mm pe lună, Deși numărul pare extrem de mare, acesta reprezintă doar un sfert din cel alocat de Rusia, potrivit unei recente declarații a  ministrului ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.

 

MAMBA în curând în Ucraina

 

De asemenea, cel puțin la fel de important, Lecornu a anunțat că Franța va livra „foarte curând” sisteme de apărare antiaeriană SAMP/T cu rază medie de acțiune  (denumite și MAMBA de către francezi)  pe care s-a angajat să le trimită în Ucraina într-un efort comun cu Italia.

Potrivit unei informații anterioare furnizate de publicația italiană ANSA, mai multe echipaje ucrainene au terminat deja antrenamentele privind întrebuințarea în luptă a acestor sisteme.

Sistemul MAMBA poate urmări în paralel 100 de ținte și poate angaja simultan 10 dintre acestea, cu până la 48 de rachete. Este singurul sistem european conceput pentru a contracara rachetele balistice. Racheta Aster 30 pe care o folosește, dezvoltată de MBDA, poate lovi aeronavele până la o distanță de 120 de kilometri, iar rachetele balistice până la 30 de kilometri.

Precizăm că anul trecut, în mai, Franța a dislocat un astfel de sistem și în România,Pentru a crește eficacitatea sistemului și pentru a răspunde nevoilor apărării integrate antiaeriene și antirachetă a NATO, acesta este conectat și integrat printr-o legătură tactică de date cu sistemul de apărare antiaeriană românesc și cu cel al NATO”, se preciza la acel moment într-un comunicat emis de partea franceză.

 

Rusia răspunde determinării europene în aceeași manieră

 

De cealaltă parte, ministerul rus al apărării a anunțat, tot pe 28 martie, că va crește producția de muniție de „șapte până la opt ori” până la sfârșitul anului.

Anunțul a fost făcut în timpul turului ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, la fabricile producătoare de armament din regiunile rusești Chelyabinsk și Kirov.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a declarat, într-un interviu din 25 martie la televiziunea de stat rusă, că Rusia va produce în curând „de trei ori” mai multă muniție decât ceea ce oferă Occidentul  în prezent Ucrainei.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel