Franța pierde teren și în Senegal. Prim-ministrul senegalez ridică problema închiderii bazelor militare franceze

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Contingentul de militari francezi din Romania, 2023
Contingentul de militari francezi din Romania, 2023

Joi, premierul senegalez, Ousmane Sonko, a criticat prezența militară occidentală, în special cea franceză, în țara sa.

Acesta a subliniat posibilitatea închiderii bazelor militare franceze în țara sa, situată în Africa de Vest, într-un avertisment care devine istoric, pentru că țara este un aliat al Franței și Occidentului.

Deși Sonko este cunoscut pentru că a criticat încălcările Franței în fosta sa colonie, relațiile franco-senegaleze sunt considerate exemplare în regiunea Sahel, unde Parisul vede Dakarul ca un pilon fundamental pentru susținerea influenței sale și confruntarea jihadiștilor, precum și pentru confruntarea cu influența rusă care a pătruns în multe țări africane.

Franța are aproximativ 350 de soldați în Senegal, însă și-a pierdut prezența și influența în multe țări din regiune, precum Mali.

Sonko a spus: "La mai bine de 60 de ani de la independența noastră... trebuie să ne întrebăm despre motivele pentru care armata franceză, de exemplu, beneficiază în continuare de mai multe baze militare în țara noastră și amploarea impactului acestei prezențe asupra suveranității noastre naționale și a independenței strategice".

El a adăugat: "Reiterez aici dorința Senegalului de a avea propriul control, ceea ce contrazice prezența permanentă a bazelor militare străine în Senegal... Multe țări au promis acorduri de apărare, dar acest lucru nu justifică faptul că o treime din regiunea Dakar este acum ocupată de garnizoane străine".

Țările vecine cu Mali, Burkina Faso și Niger au expulzat forțele franceze și au apelat la Rusia pentru ajutor în combaterea insurgențelor jihadiste de pe teritoriul lor.

Ministrul senegalez a abordat motivele furiei față de politicile occidentale, avertizând că insistarea asupra promovării drepturilor homosexualilor în relațiile diplomatice și, de asemenea

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel