Franța este acuzată că încetinește furnizarea de muniție către Ucraina

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Războiul din Ucraina. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Războiul din Ucraina. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Franța a fost acuzată miercuri că a încetinit un pachet de două miliarde de euro al Uniunii Europene pentru cumpărarea de obuze de artilerie pentru Ucraina, cerând ca munițiile să fie fabricate în cadrul blocului comunitar.

Surse europene citate de ziarul britanic The Telegraph au declarat că Parisul vrea garanții ca în cadrul unui acord de cumpărare comună de arme vor beneficia doar companiilor cu sediul în Uniunea Europeană.

Această poziție a fost exprimată în timpul discuțiilor despre o nouă schemă condusă de Bruxelles de a cumpăra un milion de obuze de artilerie de 155 mm pentru a spori livrările către Kiev și pentru a umple depozitele de arme epuizate.

În cadrul schemei, statele membre vor primi stimulente monetare pentru a coordona și centraliza achizițiile între ele, în speranța că țările vor plasa comenzi suficient de mari pentru a convinge producătorii de arme să crească producția.

Oficialii francezi au susținut că ar trebui să existe garanții că numai companiile de apărare cu sediul în Uniunea Europeană vor beneficia de acest nou acord profitabil.

Criticii cererii franceze au avertizat că această poziție riscă să încetinească sprijinul acordat Ucrainei, deoarece capacitatea de producție ar putea fi disponibilă cu ușurință în afara blocului. Un diplomat al UE a declarat că "multe state membre au prezentat opinii diferite de cele ale Franței".

"Dacă vrem să furnizăm arme Ucrainei rapid, este foarte important să permitem companiilor din afara U.E să intre în schemă", a adăugat acesta. O altă sursă europeană a afirmat: "Parisul preferă în mod clar cheltuielile UE pentru propriile sale industrii decât sprijinirea Ucrainei".

Până acum, țările UE au furnizat Ucrainei doar 350.000 de obuze de artilerie de 155 mm, despre care Kievul spune că are nevoie disperată de o cantitate mult mai mare pentru a-și menține liniile defensive și a respinge prognozata ofensivă rusă din primăvară.

Forțele ucrainene trag aproximativ 6.000 de obuze de artilerie în fiecare zi, potrivit informațiilor occidentale, în timp ce Rusia lansează 20.000 de obuze pe zi.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel