Pentru a putea livra milionul de proiectile promis Ucrainei, Franța e dispusă să cumpere chiar și muniție ”non-UE”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. Armata franceză, contingentul aflat în România, la Cincu, 2023.
Imagine ilustrativă. Armata franceză, contingentul aflat în România, la Cincu, 2023.

Franța este pregătită să renunțe la condiția care încetinește planul UE de a furniza obuze Ucrainei și este dispusă să livreze Kievului chiar și muniție fabricată în statele din afara Europei, afectând unul dintre obiectivele avute în vedere la început - acela de a pune la treabă industriile europene de apărare.

În ultimele săptămâni, oficialii europeni au recunoscut că ținta de un milion de proiectile, promise Ucrainei, nu va putea fi atinsă în martie 2024. În acest context, Franța este dispusă să își ajusteze cerința anterioară de a cumpăra obuzele doar din Europa.

Un oficial francez a recunoscut publicației Politico, comentând despre potențialul acord al Franței de a cumpăra obuze de artilerie în străinătate, că politica Parisului e gata să fie recalibrată la noile realități: „Atât timp cât nu avem o decizie, nu vom cumpăra (din afara UE), dar dacă trebuie să ne adaptăm, ne vom adapta”.

Scopul ”este de a oferi Ucrainei ceea ce are nevoie. Pentru Ucraina, nu contează cu adevărat [dacă armele vin de la furnizori străini]... Deci asta ar putea fi absolut o întrebare pentru viitor”, a spus diplomatul. 

 

Opțiunea 1 rămân industriile europene

 

"Trebuie să privilegiem variantele europene, pentru că dacă nu încurajăm companiile (pentru producție. - nr.), nu vom putea ieși din această spirală. Dar știm să fim flexibili pentru a ajuta Ucraina", a adăugat diplomatul francez

La începutul acestui an, UE a elaborat un plan de creștere a furnizării de muniție către Ucraina prin trimiterea de obuze din stocurile existente și rambursarea costurilor către țări din Facilitatea (instrumentul) european pentru pace al UE, precum și un plan pentru achiziționarea comună de muniție de către Agenția Europeană de Apărare în valoare de 1 miliard de euro.

Cu toate acestea, comisarul european pentru piața internă Thierry Breton, împreună cu Germania și Franța, nu au fost de acord să includă în acest plan muniția produsă în afara UE. Această poziție provoacă din ce în ce mai multă îngrijorare, întrucât Bruxelles-ul recunoaște că rămâne în urmă cu planul de producție.

În acest context, apelurile sunt din ce în ce mai puternice - atât în ​​UE, cât și în afara UE - de a căuta obuze pentru Ucraina în străinătate.

Comisia Europeană, însă, consideră că UE poate începe să producă peste 1 milion de muniții pe an până în primăvară, iar îndeplinirea promisiunii „un milion de obuze pentru Ucraina” este posibilă  dacă  țările UE depun eforturi în acest sens.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel