Franța a reacționat la anunțul privind prelungirea tratatului START

Eduard Pascu / 22 ian 2021 / 22:26

Franţa a reacționat la decizia preşedintelui SUA Joe Biden de a propune Rusiei o prelungire cu cinci ani a Tratatului de limitare a armelor nucleare strategice New START, descris ca un ''pilon esenţial'' al controlului armelor, relatează AFP.

''Franța salută această decizie care deschide calea, dacă Rusia care s-a declarat favorabilă îşi confirmă acordul, pentru a menţine un pilon esenţial al arhitecturii internaţionale de control al armelor şi dezarmării'', a indicat Ministerul francez al Afacerilor Externe, potrivit unui comunicat, transmite Agerpres.

Preşedintele american, Joe Biden, a propus joi prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice New START încheiat între SUA şi Rusia, care expiră la începutul lui februarie şi pe care Donald Trump nu a reuşit să îl prelungească, afişând în acelaşi timp fermitate în faţa "actelor antagoniste" ale Rusiei, notează AFP.

Tratatul New Start, semnat în 2010 - ultimul tratat major dintre SUA şi Rusia -, limitează arsenalele celor două ţări la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare, adică o reducere de aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy