Franța a emis un mandat de arestare pentru Bashar al-Assad. Președintele Siriei a autorizat atacuri cu arme chimice

Consecințele atacurilor cu arme chimice din Siria / crd.org
Consecințele atacurilor cu arme chimice din Siria / crd.org

Judecătorii de anchetă francezi au emis mandate de arestare pentru președintele sirian Bashar al-Assad, fratele său Mahir și doi dintre asociații săi pentru utilizarea armelor chimice interzise împotriva civililor în timpul războiului civil sirian. Emiterea mandatului urmează unei investigații asupra a două atacuri chimice din Ghouta de Est, care au ucis peste o mie de persoane în august 2013.

Mandatele de arestare sunt emise pentru:

  • președintele sirian Bashar Assad, care este comandantul șef al Forțelor Armate siriene,

  • fratele președintelui, Mahir Assad, care de fapt a comandat Divizia a 4-a blindată,

  • generalul Ghassan Abbas, care este directorul Departamentului 450 al Centrului sirian pentru studii științifice și cercetare și consilierului pentru afaceri strategice al președintelui,

  • generalul Basam Hasan, care a fost legătura dintre biroul președintelui și centrul de cercetare.

Potrivit mandatelor de arestare, aceștia au comis crime împotriva umanității și crime de război, a relatat site-ul Apărătorilor Drepturilor Omului ( CRD ).

O anchetă privind atacurile chimice din Ghouta de Est din august 2013 a fost lansată după ce supraviețuitorii și Centrul Sirian pentru Media și Libertatea de Expresie (SCM) au depus o plângere penală. Este susținută, printre alții, de membrii Asociației Victimelor Armelor Chimice.

Gazul Sarin, gazul muștar sau clorul se pare că au fost folosite în Siria, raportează inspectorii OIAC

Pe lângă dovezile de primă mână de la un număr de victime, procesul include și fotografii și videoclipuri, precum și alte documente, inclusiv o descriere a lanțului de comandă sirian și documente despre programul de arme chimice al guvernului sirian.

Atacul cu gazul Sarin, folosit în Ghouta de Est, a fost văzut ca depășind o linie roșie, dar SUA nu au răspuns cu forță și Rusia a negociat un acord prin care regimul sirian a renunțat la armele sale chimice.

Acuzații penale în Suedia și Germania

Au fost depuse acuzații penale similare și la CSM din Germania, unde se referă atât la atacurile menționate mai sus din Ghouta, cât și la un altul din Khan Shaikhun din 2017. O altă acuzație penală a fost depusă și în Suedia.

Potrivit Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), s-a dovedit că regimul sirian a fost implicat în mai multe atacuri chimice care au implicat sarin, clor și gaz muștar. Au fost raportate două sute de cazuri de utilizare a armelor chimice, dar nu toate au fost dovedite.

Regimul sirian și rebelii și-au dat vina reciproc pentru multe dintre atacuri. Clorul ar putea fi ingerat de ambele părți. Statul Islamic a produs și gaz muștar.

„Sperăm că mandatele de arestare transmit un semnal puternic și clar supraviețuitorilor și tuturor celor afectați de atacurile și alte masacre din Siria că lumea nu i-a uitat și că lupta pentru dreptate continuă”, a spus Aida Samani de la CRD.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel