Francis Fukuyama: Dronele turcești ar putea schimba complet regulile jocului în conflictul din Donbas

Cristian Soare |
Data publicării:
Dronă turcească Bayraktar TB2, sursă foto: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei
Dronă turcească Bayraktar TB2, sursă foto: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

Utilizarea de către Ucraina a dronelor turcești ar putea schimba complet regulile jocului în conflictul înghețat din Donbas, a precizat săptămână trecută, într-o postare pe Twitter, cunoscutul politolog american Francis Fukuyama.

Rolul pe care l-ar putea juca dronele turcești în conflictul din Donbas determină Moscova să fie „preocupată de această problemă”, a spus Fukuyama pe Twitter.

Turcia și Ucraina au intensificat în ultimii ani cooperarea în domeniul tehnico-militar și al industriei de apărare
Turcia a livrat până în prezent șase drone Bayraktar TB-2 către armata ucraineană, iar Kievul și-a exprimat dorința de a achiziționa mai multe astfel de UAV-uri. 

Armata ucraineană a utilizat la sfârşitul lui octombrie o dronă de fabricaţie turcă Bayraktar TB2 pentru a lovi un tun Howitzer D-30 al rebelilor pro-ruşi. Această lovitură a fost criticată atât de Rusia, cât şi de Franţa şi Germania, mediatoare ale procesului de pace în estul Ucrainei.

Forţele militare ale Ucrainei luptă din 2014 în estul ţării împotriva separatiştilor pro-ruşi, într-un conflict soldat până acum cu 13.000 de morţi.

Cu toate acestea, livrarea de drone turceşti către Ucraina a devenit o problemă destul de spinoasa pentru Rusia – care susține insurgența separatistă din Donbas. Pe fondul tensiunilor din aprilie, când impresionante forțele ruse au fost comasate la granița cu Ucraina, Rusia a făcut apel în repetate rânduri către Turcia să nu încurajeze Ucraina să utilizeze aceste.

După ce Forţele Armate Ucrainene au folosit, pe 27 octombrie, o dronă Bayraktar TB-2 pentru a distruge o piesă de artilerie folosită de separatiştii pro-ruşi, Kremlinul a spus că furnizarea de către Turciei a unor drone militare către Ucraina a contribuit la destabilizarea situației din estul Ucrainei.

O altă naraţiune propagandistică rusă, deoarece Forţele Armate Ucrainene au recurs la utilizarea dronei Bayraktar TB-2 pentru că forţele separatiste din Donbas, susţinute de Rusia, utilizaseră la momentul respectiv sisteme de artilerie pentru a lovi adăposturile militare ucrainene din apropierea liniei de contact.

La începutul acestei luni, Preşedintele rus Vladimir Putin s-a plâns omologului său turc Recep Tayyip Erdoga că armata ucraineană foloseşte dronele turceşti Bayraktar TB-2 împotriva separatiştilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel