Franța, atentat dejucat: Extrădarea unui diplomat suspect, autorizată

Un iranian suspectat de implicare într-un proiect de atentat în Franța va fi extrădat.

Un tribunal german a autorizat luni extrădarea spre Belgia a unui diplomat iranian suspectat de implicare într-un proiect de atentat împotriva unei reuniuni în Franţa a unui grup de opoziţie iranian, informează AFP.

"Persoana urmărită nu se poate prevala de imunitatea sa diplomatică, pentru că ea se afla în concediu de mai multe zile în afara Austriei şi nu se afla în deplasare între ţara sa de primire şi ţara sa de origine (sau invers)", explică tribunalul într-un comunicat, precizând că decizia datează din 27 septembrie.

Avea în mașină în jur de 500 de grame

În 2 iulie, Parchetul federal belgian, competent în materie de terorism, a anunţat că a dejucat un proiect de atentat cu bombă ce ar fi trebuit să aibă loc înainte cu o zi în Villepinte, regiunea pariziană, în timpul reuniunii anuale a unui grup de opozanţi ai regimului iranian, Mujahedinii Poporului Iranian (MEK).

Bărbatul, aflat la post în Germania şi prezentat de opozanţi iranieni sub numele de Assadollah Assadi, 46 de ani, face parte dintre suspecţii arestaţi în Germania, Belgia şi Franţa la sfârşitul lui iunie, începutul lui iulie şi suspectaţi că au pregătit acest atac.

Un cuplu de belgieni de origine iraniană a fost arestat chiar în acea zi, în 30 iunie, în regiunea bruxelleză, având asupra sa, în maşină, în jur de 500 de grame de TATP, un exploziv extrem de instabil.

Al patrulea suspect, exrădat în timpul verii

Diplomatul iranian prezentat drept Assadollah Assadi a fost arestat în Germania, iar justiţia belgiană cerea extrădarea lui şi a emis în mandat de arestare european.

Un al patrulea suspect, arestat în Franţa, a fost extrădat către justiţia belgiană în timpul verii.

Acest caz a generat tensiuni diplomatice franco-iraniene, într-un moment în care puterile europene, printre care Franţa şi Germania, încearcă să salveze acordul asupra programului nuclear iranian, din care Donald Trump a retras SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel