Fostul șef al Armatei Ucrainei, Valeri Zalujnîi va fi trimis ambasador în Marea Britanie

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski - 8 februarie 2024. / Foto: Volodimir Zelenski / Facebook)
Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski - 8 februarie 2024. / Foto: Volodimir Zelenski / Facebook)

Funcția de ambasador în MArea Britanie  era neocupată de peste jumătate de an. După demisia ministrului apărării Oleksi Reznikov, au existat informații că acesta ar putea conduce Ambasada Ucrainei în Marea Britanie, dar lucrurile nu s-au concretizat.

Se pare că funcția de ambasador al Ucrainei în Regatul Unit revine, în ultima vreme, foștilor înalți oficiali politici sau militari. 

Astfel, după ce fostul ministru de externe Vadîm Pristaiko a ocupat funcția de ambasador în Marea Britanie până anul trecut, președintele Zelenski l-a nominalizat pentru această funcție pe fostul șef militar al Armatei Ucrainei, Valeri Zalujnîi.

„Președintele Ucrainei a aprobat joi, 7 martie, nominalizarea lui Valeri Zalujnîi pentru funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis cererea în vederea acordului din partea Regatul Unit”, se arată într-un comunicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Ulterior primirii agrementului din partea Marii Britanii, Zalujnîi își va începe postul de ambasador.

Zelenski a spus în discursul de seară că Zalujnîi i-a vorbit în mod specific că ar dori să activeze în zona diplomației. "Astăzi am aprobat candidatura ambasadorului țării noastre în Marea Britanie. Generalul Valeri Zaluzhnîi mi-a spus despre o astfel de direcție pentru cariera sa”. 

O sursă a UPravda spune că e nevoie de câteva luni până când Zalujnîi va merge ambasador în UK, pentru ca acesta să-și poată îmbunătăți limba engleză.

„El (Zalujnîi. - n.r) poate avea mare succes în Marea Britanie, deoarece este familiarizat cu toate cluburile private (ale elitei politice și economice britanice n.r.), iar politica în Marea Britanie se face exact așa”, a spus interlocutorul.

Zalujnîi a fost comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei până la 8 februarie, când a fost înlocuit de generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi. Președintele Zelenski i-a mulțumit lui Zalujnîi pentru serviciile sale și ulterior i-a acordat decorația de Erou al Ucrainei.

Așa cum arătam anterior, ultimul ambasador ucrainean în Regatul Unit a fost fostul ministru de externe Vadîm Pristaiko, care a fost numit de Zelenski la 20 iulie 2020. El a fost demis în iulie 2023 după ce l-a criticat public pe președintele ucrainean pentru declarațiile sale de la summitul NATO.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel