Fostul premier pakistanez Nawaz Sharif s-a întors acasă din exil

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Nawaz Sharif (pe vremea când era premier ul Pakistanului) și fostul ministru britanic de externe William Hague, la Londra, 1 mai 2014. / Foreign, Commonwealth & Development Office, flickr
Nawaz Sharif (pe vremea când era premier ul Pakistanului) și fostul ministru britanic de externe William Hague, la Londra, 1 mai 2014. / Foreign, Commonwealth & Development Office, flickr

Prim-ministrul pakistanez de trei ori Nawaz Sharif a sosit sâmbătă acasă, după patru ani de exil autoimpus la Londra, pentru a lansa campania electorală a partidului său cu trei luni înainte de alegeri, a informat televiziunea pakistaneză, citată de Reuters.

Nawaz Sharif (73 de ani) va conduce un miting electoral în orașul său natal, Lahore, din estul țării, a anunțat partidul.

Sharif nu a mai fost în Pakistan de când a mers la Londra în 2019 pentru tratament, în timp ce ispășește o pedeapsă de 14 ani de închisoare pentru corupție. Verdictul este încă în vigoare, dar o instanță a interzis joi autorităților să-l aresteze până marți, când va apărea în instanță.

Deși nu mai poate candida la alegeri și nici nu mai poate ocupa funcții publice, consilierii săi juridici au spus că Sharif intenționează să facă recurs, iar partidul său a spus că vrea să devină prim-ministru pentru a patra oară.

Cea mai mare provocare a lui Sharif va fi cum să recâștige încrederea electoratului său de la principalul său rival Imran Khan, care rămâne popular după ce a fost demis din funcția de prim-ministru în 2022 și acum se află în închisoare. Khan are, de asemenea, interdicție de a candida din cauza unei condamnări pentru corupție în august, decizie la care a făcut recurs.

Revenirea lui Sharif vine într-un moment în care Pakistanul, o putere nucleară cu o populație de 241 de milioane de locuitori, a fost lovit de o criză economică severă, agravată de guvernarea de 16 luni a fratelui său mai mic Shehbaz Sharif, care a condus un guvern de coaliție după plecarea lui Khan.

Nawaz Sharif are un istoric de creștere economică și dezvoltare. Când a fost demis din funcția de premier în 2017, rata de creștere a Pakistanului era de 5,8%, iar inflația a fost de aproximativ 4%. În septembrie, inflația a fost de peste 31% și se estimează că creșterea va fi mai mică de 2% în acest an.

„Este foarte trist că lucrurile s-au înrăutățit atât de rău”, a spus Sharif înainte de a se urca în avion.

Nawaz Sharif a spus că a fost înlăturat de la putere la ordinul puternicei armate după ce a intrat în coliziune cu generali de vârf care joacă un rol major în politica țării.

El a spus că armata l-a sprijinit apoi pe Khan în alegerile din 2018. După ruptura din 202 dintre armată și Khan, fostul premier Nawaz Sharif se pare că are mai mult spațiu de manevră, deși armata neagă că se amestecă în politică.

„O regulă mereu valabilă despre politica pakistaneză este că șansele tale de a prelua puterea sunt întotdeauna mai mari atunci când ești în grațiile armatei”, a spus Michael Kugelman, directorul Institutului din Asia de Sud al Wilson Center.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel