Fostul premier bulgar Boiko Borissov câștigă alegerile parlamentare, dar șansele unui guvern de coaliție rămân neclare

Rezultatele prefigurează discuții dificile de coaliție într-un parlament fracturat. Nu sunt excluse nici alte alegeri anticipate.

Coaliţia GERB-Uniunea Forţelor Democrate (SDS), de centru-dreapta, a câştigat alegerile parlamentare anticipate de duminică, dinn Bulgaria. Formațiunea politică, în fruntea căreia se află fostul premier Boiko Borissov, a obținut 25,3% din voturi, scrie Agerpres.

Pe locul al doilea s-a situat principalul său rival, reformistul Kiril Petkov, al cărui cabinet de coaliție s-a prăbușit în iunie. Partidul "Continuăm Schimbarea" (PP) a obținut astfel 20,2%.

Partidul minorităţii turce, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), este pe locul trei, fiind votat de 13,7% dintre bulgari. Pe locul patru se află partidul partidul pro-rus "Văzrajdane" (Renaştere, n.r.) - 10,17%, urmat de Coaliţia "Partidul Socialist Bulgar pentru Bulgaria" cu 9,3%, grupul liberal anticorupție "Bulgaria Democrată" (DB) -7,4% şi partidul naționalist nou-format "Ascensiune Bulgară" cu 4,6%.

Rezultatele indică discuții dificile de coaliție într-un parlament fracturat sau chiar alte alegeri anticipate în statul membru al Uniunii Europene.

Oricare ar prelungi instabilitatea politică pe fondul creșterii abrupte a prețurilor la energie și de consum și a războiului din Ucraina și ar crește perspectiva ca Bulgaria să-și rateze data-țintă din 2024 pentru intrarea în zona euro cu moneda unică.

Eforturile de a crea o coaliție funcțională se preconizează că vor fi complicate de faptul că mulți dintre adversarii politici ai lui Borissov îl acuză că a permis corupției pe scară largă să se agraveze în timpul guvernării sale de 10 ani care s-a încheiat anul trecut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel