Fostul ministru polonez al apărării: Rusia încearcă să recâștige dominația în Europa Centrală și de Est

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook

Rusia încearcă să profite de perioada mai slabă prin care trece Occidentul pentru a-și recâștiga dominația în Europa Centrală și de Est, după cum a declarat fostul ministru polonez al apărării, Antoni Macierewicz, la postul public de radio PR1 (Polskie Radio I).

„Nu există nicio îndoială că Rusia și Belarusul vor încerca să sporească sentimentul unei amenințări pentru Polonia. Se pregătesc pași suplimentari în procesul de război hibrid. Rusia încearcă să profite de această perioadă de slăbire a Occidentului pentru a-și restabili dominația în Europa Centrală și de Est”, a declarat fostul ministru.

Potrivit lui Macierewicz, Polonia a intrat într-o nouă etapă de agresiune care este strâns legată de acceptarea de către America a alianței germano-ruse, exprimate în principal prin aprobarea dării în folosință a gazoductului Nord Stream 2.

De asemenea, acesta consideră că opoziția poloneză, reprezentată de formațiunea Platforma Civică, a inițiat o campanie mediatică negativă împotriva militarilor armatei poloneze care blochează migranții din Orientul Mijlociu la frontiera cu Belarusul, susținând de fapt agresiunea rusă.

"Astăzi, opoziția a devenit un fragment al activității antipoloneze. Adevăratul obiectiv al opoziției este de a folosi agresiunea și presiunea Rusiei pentru a răsturna guvernul polonez. Sunt gata să folosească forțe externe pentru a prelua puterea în țară."

 

Activități de război hibrid ale Rusiei

 

În opinia acestuia, activitățile hibride ale Moscovei și Minskului încep să se desfășoare sub acceptarea tacită a cercurilor post-comuniste și liberale din Polonia, ceea ce „este o crimă împotriva securității Poloniei”.

Macierewicz a ocupat funcția de ministru de interne în perioada 1991-1992, șef al Serviciului de contraspionaj militar din 2006 până în 2007 și ministru al apărării naționale în perioada 2015-2018. Acesta face parte din conducerea partidului Dreptate și Justiție (PiS), formațiunea cu cea mai mare reprezentare parlamentară din țară.

PiS a început să fie criticat ca partid naționalist în special după alegerile din octombrie 2019, când a susținut categoric valorile tradiționale ale societății poloneze, strâns legate de Biserica Catolică, în detrimentul unora dintre viziunile liberale considerate că subminează viața de familie și favorizează doar o minoritate a societății.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel