Foşti comandanţi ai gherilei FARC, inculpaţi pentru răpiri în masă în timpul războiului civil

Eduard Pascu / 29 ian 2021 / 13:08
Luptători de gherilă Columbia. Sursă foto: AFP TV, captură YouTube
Luptători de gherilă Columbia. Sursă foto: AFP TV, captură YouTube

Pentru prima dată de la sfârşitul războiului civil din Columbia, opt foşti comandanţi ai gherilei de stânga FARC au fost inculpaţi pentru implicare în răpiri în masă de către tribunalul post-conflict al ţării, Jurisdicţia Specială pentru Pace (JEP), informează vineri DPA.

Timp de mai multe decenii, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia au răpit mii de persoane pentru a folosi banii din răscumpărări la finanţarea luptei armate împotriva statului columbian, transmite Agerpres.

Rebelii au lipsit "oamenii de libertate şi au condiţionat eliberarea lor, precum şi bunăstarea, integritatea şi viaţa lor, comiţând o crimă de război, în special luarea de ostatici", a declarat JEP joi într-un comunicat.

Printre inculpaţi se numără fostul lider de gherilă şi actual şef al partidului Comunes (noua denumire a partidului FARC - n.r.), Rodrigo Londono, cunoscut şi sub numele de "Timoşenko", precum şi alţi foşti membri de rang înalt ai FARC.

Ei au acum 30 de zile pentru a decide dacă acceptă responsabilitatea după ce au fost învinuiţi. Dacă foştii comandanţi de gherilă îşi recunosc acţiunile, ar trebui să li se acorde reduceri considerabile ale pedepselor.

Procedurile legale actuale vizează până la 8.500 de răpiri între 1993 şi 2012.

Conflictul de 52 de ani s-a încheiat când fostul preşedinte columbian Juan Manuel Santos a semnat un acord istoric de pace cu FARC în 2016. Aproximativ 7.000 de combatanţi au fost demobilizaţi şi FARC a devenit partid politic.

Războiul a făcut 220.000 de morţi, iar milioane de persoane au fost strămutate. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy